Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Lepkavé skořicovo-pekanové rolky

8 ks porcí
do 1,5 hodiny
Lepkavé skořicovo-pekanové rolky
Lepkavé skořicovo-pekanové rolky Autor: kuchařka Kurz domácího pečení
Z kynutého těsta nemusíte mít ostych, stačí zdravý respekt. Dopřejte mu čas, nevystavujte ho průvanu, dobře prohněťte a až se z trouby začne linout omamná vůně, občas ho zkontrolujte, aby se vypeklo dozlatova a dokřupava, ale zůstalo ještě vláčné a měkké. Nejlepší jsou ještě teplé!
Reklama

Článek

Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:

22 nápadů na moučníky z kynutého těsta

Kynuté těsto je pro mnoho kuchařek strašák, ale jakmile ho jednou pokoříte, zjistíte, že práce s ním není nic extra složitého. A výsledkem je nadýchané vláčné těsto, do...

Suroviny (8 ks porcí)

Náplň:

Reklama

Postup

  1. V rendlíku zahřívejte na středním stupni mléko a máslo, až se rozpustí. Vidličkou do něj zašlehejte žloutek s vanilkovou esencí. Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte ji s cukrem, sultánkami, droždím a solí. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Zpracujte jednotné měkké těsto, nejprve vařečkou a pak ho prohněťte rukou.
  2. Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 8–10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Když ho stlačíte prstem, důlek se vyrovná.
  3. Velkou mísu vymažte rozpuštěným máslem a vložte do ní těsto. Otáčejte ji tak, aby se těsto zcela máslem pokrylo. Zakryjte potravinářskou fólií, postavte mísu na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Pekanové ořechy nasucho opražte v pánvi. Vymažte kulatou formu o průměru 22 cm máslem. Na polevu rozpusťte máslo a promíchejte ho s javorovým sirupem, skořicí a nahrubo nasekanými ořechy. Vlijte do formy a rozhrňte ořechy tak, aby byly rovnoměrně rozložené.
  5. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, bouchněte do jeho středu pěstí a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Rozdělte ho na 2 poloviny. Slabě pomoučeným válečkem vyválejte každou z polovin na obdélník 20 x 30 cm o tloušťce asi 1 cm.
  6. Na náplň smíchejte třtinový cukr a skořici, případné hrudky rozbijte. Máslo rozehřejte a potřete jím oba pláty. Opražené ořechy nasekejte nahrubo. Těsto posypte skořicovým cukrem a ořechy, asi 1 cm od okraje ponechte volný. Válečkem náplň trochu zatlačte do těsta. Srolujte plát od kratší strany tak, aby se v něm náplň udržela. To samé udělejte i s druhou polovinou těsta. Každou roládu rozkrojte na 4 díly a položte řezem dolů do připravené formy (jeden kousek dejte do středu formy a ostatní naaranžujte kolem. Zakryjte formu mírně navlhčenou utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu zhruba 30 minut nebo dokud téměř nezdvojnásobí svou velikost.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Rolky pečte 35–40 minut dozlatova nebo až budou na poklep znít dutě. Vyjměte z trouby, nechte je 5 minut stát a vyklopte je. Podávejte ještě teplé, nejlépe chutnají první den.
Reklama

Lepkavé skořicovo-pekanové rolky  Foto: Lepkavé skořicovo-pekanové rolky; foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 základních postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama