Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
Těsto
- mléko 185 ml
- máslo 30 g
- žloutek (pokojové teploty) 1 ks
- vanilkový extrakt (přírodní nebo esence) 1 lžička
- hladká mouka 350 g + na poprášení
- cukr krupice (extra jemný ) 55 g
- sušené rozinky (sultánky) 50 g
- sušené droždí 7 g
- sůl 1/2 lžičky
Poleva
- máslo 50 g
- javorový sirup 80 ml
- třtinový cukr 55 g
- pekanové ořechy 60 g
Náplň
- třtinový cukr 55 g
- mletá skořice 2 lžičky
- máslo 20 g
- pekanové ořechy 100 g
Postup přípravy
- V rendlíku zahřívejte na středním stupni mléko a máslo, až se rozpustí. Vidličkou do něj zašlehejte žloutek s vanilkovou esencí. Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte ji s cukrem, sultánkami, droždím a solí. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Zpracujte jednotné měkké těsto, nejprve vařečkou a pak ho prohněťte rukou.
- Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 8–10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Když ho stlačíte prstem, důlek se vyrovná.
- Velkou mísu vymažte rozpuštěným máslem a vložte do ní těsto. Otáčejte ji tak, aby se těsto zcela máslem pokrylo. Zakryjte potravinářskou fólií, postavte mísu na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Pekanové ořechy nasucho opražte v pánvi. Vymažte kulatou formu o průměru 22 cm máslem. Na polevu rozpusťte máslo a promíchejte ho s javorovým sirupem, skořicí a nahrubo nasekanými ořechy. Vlijte do formy a rozhrňte ořechy tak, aby byly rovnoměrně rozložené.
- Až těsto zdvojnásobí svůj objem, bouchněte do jeho středu pěstí a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Rozdělte ho na 2 poloviny. Slabě pomoučeným válečkem vyválejte každou z polovin na obdélník 20 x 30 cm o tloušťce asi 1 cm.
- Na náplň smíchejte třtinový cukr a skořici, případné hrudky rozbijte. Máslo rozehřejte a potřete jím oba pláty. Opražené ořechy nasekejte nahrubo. Těsto posypte skořicovým cukrem a ořechy, asi 1 cm od okraje ponechte volný. Válečkem náplň trochu zatlačte do těsta. Srolujte plát od kratší strany tak, aby se v něm náplň udržela. To samé udělejte i s druhou polovinou těsta. Každou roládu rozkrojte na 4 díly a položte řezem dolů do připravené formy (jeden kousek dejte do středu formy a ostatní naaranžujte kolem. Zakryjte formu mírně navlhčenou utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu zhruba 30 minut nebo dokud téměř nezdvojnásobí svou velikost.
- Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Rolky pečte 35–40 minut dozlatova nebo až budou na poklep znít dutě. Vyjměte z trouby, nechte je 5 minut stát a vyklopte je. Podávejte ještě teplé, nejlépe chutnají první den.