Suroviny
- paprika (velká sušená Ancho paprika) 1 ks
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- česnek (nasekaný) 3 stroužky
- řepkový olej 2 lžíce
- kuřecí vývar 5 hrnků
- koriandr (čerstvý, nakrájený) 1 velká hrst
- kuřecí prsa (nakrájená na kousky) 4 hrnky
- rostlinný olej (na smažení) 4 hrnky
- tortilla (kukuřičné tortillas, nakrájené na tenké proužky) 6 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- avokádo (nakrájené na kostičky) 1-2 ks
- tvrdý sýr (gouda, čedar...) 2 hrnky
- zakysaná smetana
- limetka
Postup přípravy
- Sušenou Ancho papriku namočte na 15 minut do teplé vody.
- Smíchejte namočenou papriku s rajčaty, česnekem a cibulí. Rozehřejte olej na středně rozpálené pánvi a vhoďte do ní směs s rajčaty. Přikryjte a vařte na středně silném plamenu, dokud směs nezhoustne, asi 8–10 minut.
- Přidejte vývar a koriandr. Přiveďte k varu. Až se začne směs vařit, snižte oheň na středně slabý a nechte slabě vřít. Přidejte kuřecí maso, sůl a pepř a vařte dalších 10 minut.
- Mezitím ve velkém hrnci rozpalte 4 hrnky oleje a smažte tortillas dohněda a dokřupava. Poté použijte savé ubrousky, abyste placky zbavili přebytečné mastnoty.
- Naberte naběračkou polévku do talíře a navrch ozdobte křupavými tortillas, avokádem a sýrem pokrájenými na kostičky a zakápněte lžící zakysané smetany. Servírujte s nakrájenou limetkou vedle na talířku.
Legendární mexická polévka Sopa Azteca z Las Adelitas 2 Zdroj: archiv Las Adelitas