Těsto
- hladká mouka 500 g
- máslo (rozpuštěné ) 5 lžic
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 250 ml
- mozzarella 1 kelímek (nebo 2 balení)
- sůl 1 lžička
Kvásek
2. verze (kváskové těsto)
- kvásek 40 g
- hladká mouka 100 g
- voda 100 ml
2. verze (těsto)
- hladká mouka 400 g
- máslo (rozpuštěné ) 5 lžic
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 200 ml
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Do hrnku dejte teplé mléko, rozdrobte droždí, přidejte cukr a mouku a lžící vše zamíchejte.
- Nechte na teplém místě zhruba 15 minut stát, než se kvásek aktivuje.
- U kváskového těsta: do mísy dejte kvásek, mouku a vodu, vše zamíchejte, přikryjte a nechte 10–12 hodin na lince stát.
- Do mísy nasypte mouku, vyklepněte vajíčko, přilijte teplé mléko, vlažné rozpuštěné sádlo, sůl a vzešlý kvásek a vše zpracujte v těsto.
- Mísu přikryjte a nechte na teplém místě kynout, trvá to zhruba 1–1,5 hodiny.
- U kváskového těsta postup stejný: do mísy dejte mouku, vajíčko, teplé mléko, sůl, sádlo a rozkvas a vše zpracujte v těsto.
- Mísu přikryjte a nechte kynout, během prvních 2 hodin dvakrát přeložte a nechte kynout zhruba další 2 hodiny.
- Pekáč nebo zapékací mísu vymažte olejem nebo máslem.
- Vykynuté těsto dejte na vál a rozdělte na 18–20 kousků, buď každý kousek zvažte anebo jako já je tvořte od oka (udělala jsem dva válečky a každý rozkrojila na 9–10 kousků).
- Poté z každého kousku udělejte placku, kterou naplňte kuličkou nebo kouskem mozzarelly.
- Houstičky naskládejte do pekáče vedle sebe, přikryjte a nechte zhruba půl hodiny kynout.
- U kváskového těsta postup stejný, akorát že doba kynutí na pekáči je delší, trvá to zhruba 1,5 hodiny.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynuté houstičky potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do předehřáté trouby péct na 25–30 minut.
- Máslo rozpusťte, přidejte prolisovaný česnek a sůl a vše promíchejte.
- Upečené buchty potřete ochuceným máslem.
Kynuté houstičky plněné mozzarellou podle Garden Kitchen 2 Zdroj: Garden & Kitchen