Omáčka
- mango 1 ks
- cibule 1/2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- vinný ocet 1 lžíce
- sůl 1 zarovnaná lžička
- kajenský pepř 2–3 špetky
Karbanátky
- květák 750 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- strouhanka 3 lžíce
- cukr
- sůl
- sušené droždí 2 lžíce
- sojové mléko 4–5 lžic
- muškátový oříšek
- pepř
- sójová mouka 1 lžíce
- škrob 1 lžíce
Navíc
- rostlinný olej (na smažení) 7–8 lžic
Postup přípravy
- Pohanku zalijte 400 ml studené vody a přiveďte k varu. Přidejte 1/2 lžičky soli a zakryté nechte na mírném ohni asi 20 minut bobtnat, dokd se tekutina zcela nevsákne. Nemíchejte. Nakonec ještě jednou přisolte.
- Oloupejte mango, dužinu odřízněte od pecky, spolu s ostatními ingrediencemi na omáčku a 50 ml vody dejte do mixéru a rozmixujte dohladka (nebo použijte vhodnou vyšší nádobu a tyčový mixér). Omáčku ochuťte solí a kajenským pepřem.
- Květák omyjte, očistěte, pokrájejte a v robotu pomocí pulzování rozmělněte nahrubo. Občas robotem zatřeste, a květák tak prokypřete, dbejte aby se příliš "nerozčvachtal". Květák můžete také nahrubo nastrouhat a v případě potřeby ještě nadrobno nasekat.
- Květák dejte do větší mísy a pokapejte citronovou šťávou. Přidejte vaječnou náhražku, strouhanku, cukr, sůl, drožďové vločky a sójové mléko a uhněťte v homogenní hmotu. Ochuťte muškátovým oříškem, pepřem, případně přisolte. Ze směsi vytvarujte 12 karbanátků (cca 1,5 cm silných).
- V široké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej a karbanátky postupně osmažte na středním plameni dozlatova (2–3 minuty z každé strany). Hotové karbanátky můžete udržovat teplé v troubě při 100 stupních (v horkovzdušné při 90 stupních).
- Pohanku smíchejte se lžičkou margarínu a podávejte s karbanátky a omáčkou.