Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí prsa (menší ) 4 ks
- cibule (větší ) 1 ks
- mrkev (menší ) 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 3 stroužky
- cukr krupice 1 lžíce
- rajčatová pasta (koncentrovaná rajčatová pasta Mutti) 2 lžíce
- bílé víno (suché ) 100 ml
- krájená rajčata (jemně krájená rajčata Mutti POLPA) 400 g (1 plechovka)
- vývar (nebo voda) 100 ml
- chilli (drcené)
- oregano 1 lžička
- mozzarella 200 g
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný ) 1 hrst
- hladkolistá petržel
- špagety 400 g
- rukola
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Další recepty z konzervovaných rajčat najdete v tomto speciálu:
Postup přípravy
- Kuřecí prsa osolte a opepřete z obou stran. V nepřilnavé hluboké pánvi rozpalte olivový olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Poté ho vyjměte a nechte zatím stranou.
- Do pánve vhoďte najemno nakrájenou cibuli a restujte dosklovata. Přidejte mrkev a řapíkatý celer nakrájený na velmi malé kostičky a restujte asi 3 minuty, až se zelenina trochu opeče, poté přidejte najemno nasekaný česnek a restujte další 2 minuty.
- Do pánve přisypte zarovnanou lžíci cukru a nechte ho zkaramelizovat. Poté přidejte rajčatový protlak a zarestujte, až se rozvoní. Přilijte bílé víno, důkladně rozmíchejte a nechte minutu povařit, až se víno částečně odpaří. Přilijte krájená rajčata z plechovky a vývar nebo vodu. Dochuťte solí a drceným chilli podle chuti, přisypte rozemnuté oregano a promíchejte.
- Do omáčky položte kuřecí prsa, zmírněte oheň a duste na mírném ohni bez poklice 10 minut - mezitím rozpalte troubu na 180 stupňů.
- Po deseti minutách vložte pánev do trouby, pokud je k tomu vhodná. Pokud ne, přelijte omáčku i s masem do zapékací misky a vložte do trouby. Pečte 25 minut, poté na maso rozložte na plátky nakrájenou mozzarellu a posypte nastrouhaným parmazánem. a pečte dalších 10 minut.
- Mezitím v osolené vodě uvařte špagety tak, aby byly al dente - na skus.
- Servírujte porci těstovin s pečeným masem, omáčkou a hrstí čerstvé rukoly. Nakonec posypte nasekanou petrželí.
Kuřecí prsa pečená v rajčatové omáčce s mozzarellou new 2 Zdroj: Klára Michalová