reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Kuřecí Kung Pao s karamelem
Autor: Marek Kučera Kuřecí Kung Pao s karamelem

Kuřecí kung pao s karamelem

Hodnoceno: 51x
Tahle dobrota je u nás pro celé generace spojena se 70. léty minulého století, kdy do nudné normalizační kuchyně zasáhl horký asijský vítr. Kung pao, kuře s buráky, leckde nahradilo vepřo knedlo. Trochu pak upadlo v zapomnění, ale je to škoda. Patří do sečuánské oblasti čínské kuchyně, tedy té hodně ostré. A pozor, přinášíme i senzačně vylepšenou verzi, v níž se ostrost mísí s nahořklou sladkostí karamelu!
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta. Škrob promíchejte se 2 lžícemi sójové omáčky a kousky kuřete nechte marinovat v této směsi asi 1 hodinu v chladu.
  2. Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo woku. Kousky masa vyndejte z marinády a osušte je na kuchyňském papíru. Vsypte do pánve spolu s chilli papričkami, česnekem a mletým sečuánským pepřem a za stálého promíchávání smažte 2 až 3 minuty, až maso začne hnědnout a chilli papričky trochu černat. Směs pak z pánve či woku vysypte na talíř, pánev vytřete.
  3. Vsypte do ní cukr, zalijte 50 ml vody a vařte, až se cukr rozpustí a vznikne světlý karamel. Mezitím si odměřte 300 ml teplé vody a vlijte ji ke karamelu, aby už dál netmavl. Přidejte zázvor, ocet, sezamový olej a zbylou sójovou omáčku a znovu uveďte do varu.
  4. Vsypte kuře s chilli papričkami, oříšky a nechte vše ještě 20 až 25 minut probublávat, až omáčka hezky zhoustne a obalí kuře. Asi 2 minuty před koncem vaření vsypte nadrobno nakrájenou bílou část jarních cibulek a na závěr zelenou část. Kromě rýže se ke kung pau hodí také nudle.

PRIMA TIP: Chcete-li jídlo trochu vyšperkovat, použijte místo plebejských buráků noblesnější mandle či kešu ořechy nebo vyzkoušejte čínsko-vietnamský trik a kupte si arašídy se spodní načervenalou slupkou (ve vietnamských obchodech běžně) a krátce, asi 10 minut je povařte v mírně osolené vodě. Pustí část tuku a budou krásně vláčné, aniž by ztratily na křupavosti. Použijte je podle receptu. Zbylé takto připravené arašídy jsou skvělé k zobání či do salátů asijského střihu.

Kuřecí Kung Pao s karamelem
Autor: Marek Kučera Kuřecí Kung Pao s karamelem

Další báječné recepty s jarním kuřetem najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. března: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH 2020

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama

reklama