Suroviny
- kuřecí stehenní řízek (bez kůže) 4 ks
- kukuřičný škrob (maizena) 1 lžíce
- sójová omáčka 5 lžic
- rostlinný olej 1 lžíce
- chilli papričky (sušené) 8 ks
- česnek (nakrájený nadrobno) 2 stroužky
- cukr krupice (přírodní ) 2 lžíce
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
- rýžový ocet 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- arašídy (opražené a nesolené) 75 g
- jasmínová rýže (k podávání)
- sečuánský pepř (mletý ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta. Škrob promíchejte se 2 lžícemi sójové omáčky a kousky kuřete nechte marinovat v této směsi asi 1 hodinu v chladu.
- Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo woku. Kousky masa vyndejte z marinády a osušte je na kuchyňském papíru. Vsypte do pánve spolu s chilli papričkami, česnekem a mletým sečuánským pepřem a za stálého promíchávání smažte 2 až 3 minuty, až maso začne hnědnout a chilli papričky trochu černat. Směs pak z pánve či woku vysypte na talíř, pánev vytřete.
- Vsypte do ní cukr, zalijte 50 ml vody a vařte, až se cukr rozpustí a vznikne světlý karamel. Mezitím si odměřte 300 ml teplé vody a vlijte ji ke karamelu, aby už dál netmavl. Přidejte zázvor, ocet, sezamový olej a zbylou sójovou omáčku a znovu uveďte do varu.
- Vsypte kuře s chilli papričkami, oříšky a nechte vše ještě 20 až 25 minut probublávat, až omáčka hezky zhoustne a obalí kuře. Asi 2 minuty před koncem vaření vsypte nadrobno nakrájenou bílou část jarních cibulek a na závěr zelenou část. Kromě rýže se ke kung pau hodí také nudle.
PRIMA TIP: Chcete-li jídlo trochu vyšperkovat, použijte místo plebejských buráků noblesnější mandle či kešu ořechy nebo vyzkoušejte čínsko-vietnamský trik a kupte si arašídy se spodní načervenalou slupkou (ve vietnamských obchodech běžně) a krátce, asi 10 minut je povařte v mírně osolené vodě. Pustí část tuku a budou krásně vláčné, aniž by ztratily na křupavosti. Použijte je podle receptu. Zbylé takto připravené arašídy jsou skvělé k zobání či do salátů asijského střihu.
Vyzkoušejte i recept na výtečné kuře kung pao z restaurace SIA
Kompletní recept najdete ZDE