návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kuře se čtyřiceti stroužky česneku

Hodnoceno: 1x
6 porcí
do 2 hodin
Kuře se čtyřiceti stroužky česneku
Autor: kuchařka Česnek Kuře se čtyřiceti stroužky česneku
Vskutku pokrm pro všechny milovníky česneku! Dušením v troubě připravíte měkké a chutné kuře vonící po estragonu a jemně po česneku. Podávejte ho s celými stroužky, z nichž si na talíři vymačkáte krémovou dužinu jako omáčku nebo dip k masu.

Můžete k němu upéct kořenovou zeleninu nebo lilky nebo ho podávejte se šťouchanými bramborami.

Další zajímavé podzimí recepty s vůní česneku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Vložte do ní kuře a opékejte ho ze všech stran, dokud nezhnědne. Výpek ponechte stranou.
  2. Mezitím rozehřejte hrnec s poklicí vhodný do trouby a přesuňte do něj opečené kuře. Do břišní dutiny naskládejte pár stroužků česneku a pár snítek estragonu, zbylými stroužky ho obložte. Přelijte vermutem či vínem, nechte odpařit alkohol, vlijte výpek z pánve, citronovou šťávu a vývar. Přidejte snítky estragonu, zahřívejte k varu, přiklopte a hrnec vložte do předehřáté trouby. Pečte 80–90 minut doměkka.
  3. Hotové kuře přesuňte na servírovací talíř a děrovanou lžící vyjměte stroužky česneku a naskládejte je kolem kuřete. Šťávu z hrnce nalijte do omáčníku a z hladiny seberte přebytečný tuk. Kuře podávejte s česnekovými stroužky a výpekem.

PRIMA TIP: U jednoduchých jídel jen z pár surovin si dejte práci s jejich výběrem. Kuře z biochovu, z farmy nebo z volného výběhu má čisté maso, které se sice peče o trochu déle než jeho antibiotiky nadopovaný kolega, ale v chuti ho překonává o světelné roky. Stejně tak použijte silný český česnek s výraznou chutí a vůní, která jemnému masu dodá šmrnc.

Kuře se čtyřiceti stroužky česneku  Foto: Kuře se čtyřiceti stroužky česneku. Foto: kuchařka Česnek

Česnek

kuchařka Česnek Foto:

Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.