Suroviny
- celé kuře (zhruba 1,8 kg) 1 ks
- máslo 1,5 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- česnek (neloupané stroužky) 40 ks
- estragon (čerstvý ) 1 hrst
- vermut (nebo suché bílé víno) 100 ml
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- kuřecí vývar 200 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Můžete k němu upéct kořenovou zeleninu nebo lilky nebo ho podávejte se šťouchanými bramborami.
Další zajímavé podzimí recepty s vůní česneku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Vložte do ní kuře a opékejte ho ze všech stran, dokud nezhnědne. Výpek ponechte stranou.
- Mezitím rozehřejte hrnec s poklicí vhodný do trouby a přesuňte do něj opečené kuře. Do břišní dutiny naskládejte pár stroužků česneku a pár snítek estragonu, zbylými stroužky ho obložte. Přelijte vermutem či vínem, nechte odpařit alkohol, vlijte výpek z pánve, citronovou šťávu a vývar. Přidejte snítky estragonu, zahřívejte k varu, přiklopte a hrnec vložte do předehřáté trouby. Pečte 80–90 minut doměkka.
- Hotové kuře přesuňte na servírovací talíř a děrovanou lžící vyjměte stroužky česneku a naskládejte je kolem kuřete. Šťávu z hrnce nalijte do omáčníku a z hladiny seberte přebytečný tuk. Kuře podávejte s česnekovými stroužky a výpekem.