Suroviny
- kuřecí stehna s kůží 4 ks
- hrubší sůl 30 g
- Medvědí česnek malá hrst
- Máslo 1 lžíce
- Slunečnicový olej
Česnekový krém
- hladká mouka 1/2 lžičky
- smetana ke šlěhání 250 ml
- Medvědí česnek 100 g
- Sůl
Chřest
- svazek zeleného chřestu
- Sůl
Na podávání
- krémové žampiony, na tenké plátky 2 ks
- salátové brambory, uvařené ve slupce a oloupané
Recept
Kuře Vesuvio
Kuře Vesuvio je snad nejslavnější jídlo Chicaga a nenajdete nikoho, kdo by neznal tento italsko-americký recept zrozený v 30. letech právě v této americké metropoli.
Postup přípravy
- Kuřecí stehna opatrně vykostěte, omyjte a osušte papírovou utěrkou. Za všech stran posypte hrubší solí, dejte do uzavíratelné nádoby a nechte je 1–2 hodiny uležet v chladničce.
- Poté stehna omyjte a osušte papírovými utěrkami. Ve středně velké pánvi rozehřejte na mírném ohni 1–2 lžičky slunečnicového oleje a kuřecí stehna do ní položte kůží dolů.
- Nechte restovat dozlatova (cca 4 minuty), pak stehna otočte, do pánve přidejte máslo, medvědí česnek a nechte zhruba 1 minutu povařit. Poté s pomocí lžíce přelévejte 1–2 minuty ochuceným máslem kuřecí plátky.
- Hotové plátky můžete před podáváním zarovnat ostrým nožem. Ihned podávejte s teplým česnekovým krémem, chřestem, několika plátky žampionů a teplými bramborami. Můžete dozdobit několika lístky medvědího česneku a hráškovými výhonky.
- Česnekový krém: Smetanu nalijte do malého hrnce a metličkou v ní rozmíchejte hladkou mouku. Za postupného zahřívání a stálého míchání metličkou nechte vařit na mírném ohni cca 10 minut. Pokud by omáčka příliš zhoustla, můžete ji naředit mlékem.
- Na poslední 1–2 minuty přidejte do omáčky medvědí česnek. Poté ihned stáhněte z ohně, omáčku rozmixujte dohladka a přeceďte ji přes jemný cedník. Dochuťte solí. Pokud ji budete připravovat s předstihem, ihned ji zchladťe a těsně před podáváním ji krátce prohřejte. Díky tomu si omáčka zachová krásně zelenou barvu.
- Chřest: Chřest zbavte dřevnatých konců a pokud je potřeba, oloupejte ho. Připravený chřest nechte krátce povařit v osolené vodě těsně před podáváním (2–3 minuty).