Suroviny
- celé kuře (rozporcované) 1 ks (nebo 4 kuřecí stehna)
- mražený hrášek 250 ml
- česnek, oloupaný 8 stroužků
- Olivový olej 80 ml
- salátové brambory, větší 4 ks
- bílé vino 250 ml
- kuřecí vývar 250 ml
- sušené oregáno 1 lžíce
- granulovaný česnek 1 lžička
- najemno nasekaná hladkolistá petrželka 1 hrst
- čerstvě mletý černý pepř 1/2 lžičky
- Sůl
Recept
Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí
Při přípravě masových receptů oslovila Hanka Zemanová šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců, který rád vaří z biomasa pro jeho plnou chuť.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory oloupejte, podélně rozčtvrťte a osušte papírovou utěrkou. Ve velké pánvi vhodné do trouby nebo velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olivový olej, přidejte stroužky česneku, čtvrtky brambor a opékejte ze všech stran dozlatova. Opečené brambory vyndejte děrovanou naběračkou na talíř vyložený papírovou utěrkou, stroužky česneku odstraňte.
- Do rozpálené pánve přidejte kuřecí kousky, které opečte ze všech stran dozlatova. Kuře vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a do pánve přilijte bílé víno, které nechte zredukovat na polovinu. Do pánve se zredukovaným vínem vraťte brambory spolu s kuřecím masem a okořeňte je sušeným oreganem, granulovaným česnekem, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Na závěr podlijte kuřecím vývarem a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (30–40 minut).
- Těsně před podáváním nechte ve vroucí vodě 1–2 minuty povařit mražený hrášek. Jednotlivé porce kuřete ihned podávejte s několika čtvrtkami brambor, přelité vypečenou šťávou a posypané oblanšírovaným hráškem.