Suroviny
- celé kuře (o váze 2 kg nebo 8 kousků kuřete) 1 ks
- máslo 2 lžíce
- šalotka 2 ks
- česnek 1 stroužek
- brambory (nové ) 200 g
- houby (lesní ) 100 g
- rajčata (střední ) 4 ks
- whisky 50 ml
- dijonská hořčice 1 lžíce
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- drůbeží vývar 750 ml
- smetana ke šlehání 75 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
- špenát (lístky ) 2 hrsti
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuře naporcujte na osm dílů. V hrnci nebo hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním stupni máslo. Vložte do něj kuřecí kousky kůží dolů, osolte, opepřete a opékejte asi 10 minut dozlatova, až maso půjde lehce otočit.
- Mezitím šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory omyjte, očistěte a rozpulte nebo nakrájejte na stejně velké kousky. Houby očistěte a pokrájejte nahrubo, menší ponechte vcelku. Rajčata rozkrojte na čtvrtiny.
- Opečené maso otočte, přisypte šalotky a česnek a opékejte 3–4 minuty doměkka. Přilijte whisky, zvyšte teplotu, aby se odpařil alkohol, vmíchejte oba druhy hořčice, přidejte brambory, houby a rajčata, osolte, opepřete, přilijte vývar, přiklopte a zahřívejte k varu. Ztlumte teplotu a zvolna duste 20 minut, až je maso měkké. Vyjměte nejsilnější kus masa, nařízněte ho a pokud se neobjeví růžová šťáva, je hotové.
- Přilijte smetanu. Petrželku nasekejte nadrobno a vmíchejte do omáčky. Přidejte špenát, nechte ho zavadnout a podávejte.
PRIMA TIP: Na jaře obměňte špenát za lístky medvědího česneku a pokrm ozdobte jeho květy.
JAK NAPORCOVAT KUŘE: Kuře položte na záda a odřízněte stehna. Oddělte je zatlačením na kloub a otočením stehna. Až uslyšíte křupnutí, stehno vám zůstane v ruce. Stejným způsobem odřízněte křidýlka. Zbylé kuře si srovnejte, nahmatejte hrudní kost a podél ní zakrojte nožem, abyste odkrojili prsíčka. Rozdělte každou polovinu na dvě nebo tři části. Pokud vás tento návod nepřesvědčil k praktickému cvičení, kupte si 8 stejných kousků kuřete.