James Martin

Kuře ochucené whisky s houbami a hořčičnou omáčkou

Moje hodnocení
4x

Kuře s hořčičnou omáčkou je oblíbeným pokrmem snad ve všech evropských kuchyních, houby mu dodají zemitost a whisky ho nádherně ovoní. Použít můžete jakoukoliv jednosladovou whisky (single malt). Šéfkuchař James Martin miluje tu z palírny Edradour. Nejmenší tradiční palírna whisky ve Skotsku je skrytá v malém údolí v Perthshiru a funguje od roku 1825. Její majitel Andrew vás rád provede a dá vám své skvosty ochutnat.

6 porcí
60 minut
anglická

Suroviny

  • kuře (o váze 2 kg) nebo 8 kousků kuřete 1 ks
  • máslo 2 lžíce
  • šalotka 2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • nové brambory 200 g
  • lesní houby 100 g
  • střední rajčata 4 ks
  • whisky 50 ml
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • hrubozrnná hořčice 1 lžíce
  • drůbeží vývar 750 ml
  • smetana ke šlehání 75 ml
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • lístky špenátu 2 hrsti
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Kuře naporcujte na osm dílů. V hrnci nebo hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním stupni máslo. Vložte do něj kuřecí kousky kůží dolů, osolte, opepřete a opékejte asi 10 minut dozlatova, až maso půjde lehce otočit.
  2. Mezitím šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory omyjte, očistěte a rozpulte nebo nakrájejte na stejně velké kousky. Houby očistěte a pokrájejte nahrubo, menší ponechte vcelku. Rajčata rozkrojte na čtvrtiny.
  3. Opečené maso otočte, přisypte šalotky a česnek a opékejte 3–4 minuty doměkka. Přilijte whisky, zvyšte teplotu, aby se odpařil alkohol, vmíchejte oba druhy hořčice, přidejte brambory, houby a rajčata, osolte, opepřete, přilijte vývar, přiklopte a zahřívejte k varu. Ztlumte teplotu a zvolna duste 20 minut, až je maso měkké. Vyjměte nejsilnější kus masa, nařízněte ho a pokud se neobjeví růžová šťáva, je hotové.
  4. Přilijte smetanu. Petrželku nasekejte nadrobno a vmíchejte do omáčky. Přidejte špenát, nechte ho zavadnout a podávejte.

PRIMA TIP: Na jaře obměňte špenát za lístky medvědího česneku a pokrm ozdobte jeho květy.

JAK NAPORCOVAT KUŘE: Kuře položte na záda a odřízněte stehna. Oddělte je zatlačením na kloub a otočením stehna. Až uslyšíte křupnutí, stehno vám zůstane v ruce. Stejným způsobem odřízněte křidýlka. Zbylé kuře si srovnejte, nahmatejte hrudní kost a podél ní zakrojte nožem, abyste odkrojili prsíčka. Rozdělte každou polovinu na dvě nebo tři části. Pokud vás tento návod nepřesvědčil k praktickému cvičení, kupte si 8 stejných kousků kuřete.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty