Maso
- celé kuře 1 ks (1,25–1,5 kg)
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1–2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- rajský protlak 1 lžička
- červený vinný ocet 50 ml
- bílé víno 110 ml
- kuřecí vývar 500 ml
- rajčata 2 ks
- dijonská hořčice 1 vrchovatá lžička
- smetana ke šlehání 250 ml
- estragon (nasekaný ) 1 lžíce
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Kaše
- brambory 500 g
- smetana ke šlehání 125 ml
- máslo (změklé ) 125 g
- mořská sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře rozdělte na osm dílů (viz Prima tip). Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Ve velké pánvi či hrnci s poklicí vhodnými do trouby zahřejte na středním stupni olivový olej. Maso osolte, opepřete a opečte v pánvi ze všech stran dozlatova.
- Maso vyjměte z pánve, vylijte tuk, pánev vytřete papírovou utěrkou a nechte v ní rozpustit máslo. Vmíchejte rajčatový protlak a zahřívejte ho na středně silném stupni 2 minuty, přidejte česnek a opékejte ho 1 minutu. Přilijte ocet a nechte ho téměř všechen odpařit. Do omáčky vmíchejte víno a nechte ho zhruba třetinu odpařit. Přilijte vývar, zahřejte k varu a do omáčky vložte díly kuřete. Přiklopte a dejte do předehřáté trouby. Duste zhruba 20–30 minut doměkka.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky. Vařte je v mírně osolené vodě doměkka zhruba 15–20 minut. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte vroucí vodou a oloupejte je. Nakrájejte je na čtvrtky a odstraňte z nich semena. Dužinu nakrájejte na kostičky.
- Uvařené brambory slijte, prolisujte je nebo rozmačkejte šťouchadlem na kaši. Zahřívejte za stálého míchání na mírném stupni, aby vyschly. V rendlíku ohřejte smetanu těsně pod bod varu a odstavte. Do brambor vmíchejte trochu másla a potom trochu smetany. Přidávejte je střídavě za stálého míchání, dokud není kaše krémovitá, potom ji podle chuti osolte a opepřete.
- Upečené kuře vyjměte z trouby, přesuňte ho do mísy a vraťte ji zpátky do trouby, aby zůstalo teplé. Omáčku přeceďte do čistého hrnce a zahřívejte k varu. Vešlehejte do ní hořčici a smetanu, stáhněte teplotu a zvolna vařte do mírného zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte kostičky rajčat a estragon. Kuře přelijte omáčkou a podávejte s bramborovou kaší.
PRIMA TIP: Koupíte-li kuře v celku, vyjměte z něj vnitřnosti a odřízněte křidélka. Odkrojte stehna, hřbet podélně rozkrojte na dvě poloviny (snáze to jde na straně prsou) a vodorovně rozpulte, vznikne tak osm dílů – dvě křídla, dvě stehna, dvě prsa a dva zadní hřbety. Pokud kuře nechcete porcovat, kupte stehna nebo kuřecí paličky i s kůží.
Kuře dušené s červeným vinným octem a estragonem Zdroj: Francouzské dobrodružství Jamese Martina