Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kuře dušené s červeným vinným octem a estragonem

4 porce
do 1 hodiny
Kuře dušené s červeným vinným octem a estragonem
Kuře dušené s červeným vinným octem a estragonem Autor: Francouzské dobrodružství Jamese Martina
Jemné bílé maso a aromatický estragon tvoří stabilní dvojici, kterou jen tak něco nerozhází. Třeba červený vinný ocet, který omáčku zbarví dotmava a dodá jí pikantní švih. 
Reklama

Suroviny (4 porce)

Maso:

Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře rozdělte na osm dílů (viz Prima tip). Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. 
  2. Ve velké pánvi či hrnci s poklicí vhodnými do trouby zahřejte na středním stupni olivový olej. Maso osolte, opepřete a opečte v pánvi ze všech stran dozlatova.
  3. Maso vyjměte z pánve, vylijte tuk, pánev vytřete papírovou utěrkou a nechte v ní rozpustit máslo. Vmíchejte rajčatový protlak a zahřívejte ho na středně silném stupni 2 minuty, přidejte česnek a opékejte ho 1 minutu. Přilijte ocet a nechte ho téměř všechen odpařit. Do omáčky vmíchejte víno a nechte ho zhruba třetinu odpařit. Přilijte vývar, zahřejte k varu a do omáčky vložte díly kuřete. Přiklopte a dejte do předehřáté trouby. Duste zhruba 20–30 minut doměkka. 
  4. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky. Vařte je v mírně osolené vodě doměkka zhruba 15–20 minut. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte vroucí vodou a oloupejte je. Nakrájejte je na čtvrtky a odstraňte z nich semena. Dužinu nakrájejte na kostičky. 
  5. Uvařené brambory slijte, prolisujte je nebo rozmačkejte šťouchadlem na kaši. Zahřívejte za stálého míchání na mírném stupni, aby vyschly. V rendlíku ohřejte smetanu těsně pod bod varu a odstavte. Do brambor vmíchejte trochu másla a potom trochu smetany. Přidávejte je střídavě za stálého míchání, dokud není kaše krémovitá, potom ji podle chuti osolte a opepřete.
  6. Upečené kuře vyjměte z trouby, přesuňte ho do mísy a vraťte ji zpátky do trouby, aby zůstalo teplé. Omáčku přeceďte do čistého hrnce a zahřívejte k varu. Vešlehejte do ní hořčici a smetanu, stáhněte teplotu a zvolna vařte do mírného zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte kostičky rajčat a estragon. Kuře přelijte omáčkou a podávejte s bramborovou kaší.
Reklama

PRIMA TIP: Koupíte-li kuře v celku, vyjměte z něj vnitřnosti a odřízněte křidélka. Odkrojte stehna, hřbet podélně rozkrojte na dvě poloviny (snáze to jde na straně prsou) a vodorovně rozpulte, vznikne tak osm dílů – dvě křídla, dvě stehna, dvě prsa a dva zadní hřbety. Pokud kuře nechcete porcovat, kupte stehna nebo kuřecí paličky i s kůží. 

Kuře dušené s červeným vinným octem a estragonem
Kuře dušené s červeným vinným octem a estragonem
Francouzské dobrodružství Jamese Martina

Francouzské dobrodružství Jamese Martina
James Martin

80 klasických francouzských receptů 

Vydejte se s kuchařem Jamesem Martinem, kterého možná znáte z TV Paprika, na cestu po Francii v klasickém Citroënu 2 a prožijte s ním úžasná kulinární dobrodružství.

Na cestě křížem krážem zemí ochutnává nejlepší jídla, nakupuje na trzích a vaří – zahřejte se jeho poctivou cibulačkou se sýrovými krutony, pochutnejte si na rillettes z kachního masa s fíkovým a broskvovým čatní, připravte si pstruha s mandlemi a fazolkami, zařaďte do svého repertoáru klasické hovězí po burgundsku nebo králíka v hořčičné omáčce, naučte se správně udělat brambory gratin dauphinois či salade niçoise s grilovaným tuňákem. A čím zakončit jídlo lépe než koláčem tarte Tatin s hruškami a rozmarýnem nebo mraženým ostružinovým suflé…

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: Hlavní jídla , Francouzské kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama