Najděte si recept
Na co máte chuť?

"Krvavý" cheesecake
Připravte lehký smetanový cheesecake s „krvavým“ jahodovým přelivem dozdobený žížalkami a získejte tak efektní dekoraci i vynikající dezert v jednom. Stojí za to!
do 1,5 hodiny
1 dort porce
Stará legenda praví, že když si smrtelník na Halloween navlékne své oblečení naruby a zvolí chůzi vzad, spatří o půlnoci čarodějnici. Dýně, černé kočky a duchové – to jsou tradiční znaky tohoto anglosaského svátku. Buďte letos originální a oslavte Halloween stylově. Připravte pro vaši rodinu a přátele hrůzostrašné občerstvení. Děti budou nadšené nejen ze sladkých dezertů, ale i z jejich originální strašidelné podoby. Vždyť kdo by nechtěl ochutnat žížaly a krvavý cheesecake?
Suroviny (1 dort porce)
Korpus:
- gragamové nebo máslové sušenky 140 g
- cukr krupice 30 g
- Kakao 10 g
- Máslo 70 g
Náplň:
- smetanový čerstvý sýr (typ Philadelphia) 600 g
- Cukr 150 g
- Vejce 3 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 80 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- čokoládová poleva 80 g
Poleva:
- zralé jahody 1 hrst
- vanilkový cukr 2 lžíce
- žížaly HARIBO Wummies na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Sušenky rozdrťte a vsypte do mísy. Přidejte k nim cukr, kakao a rozpuštěné máslo a dobře promíchejte.
- Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem, zavřete dortovou obručí a vyplňte směsí, kterou dobře vtlačte. Po stranách vytvořte nízký okraj. Při teplotě 175 °C zapékejte asi 15 minut (v horkovzdušné troubě na 160 °C).
- Sýr nejdříve metličkou prošlehejte a nadlehčete, teprve poté vmíchejte cukr. Přidejte vejce, které se směsí smíchejte, vlijte šlehačku a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy vše dobře prošlehejte.
- Směs nalijte na rozpečený korpus, uhlaďte a ve vyhřáté troubě při 175 °C pečte 15 minut. Poté teplotu zmírněte na 140 °C a dopékejte ještě hodinu (v horkovzdušné troubě pečte při 160 °C 16 minut a poté hodinu na 130 °C).
- Jakmile koláč vyjmete z trouby, nožem obkružte okraj. Poté jej nechte vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe až do druhého dne).
- Krvavou polevu připravte tak, že jahody svařte s cukrem a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Polevou dort polejte a dozdobte barevnými žížalkami.
"Krvavý" cheesecake , Foto: archiv Haribo