Suroviny
- máslo (máslo pokojové teploty) 60 g
- cukr krupice 130 g
- žloutek (žloutky) 2 ks
- hladká mouka 80 g
- sůl 2 špetky
- kypřicí prášek 1/2 sáčku
- mák (celý mák) 70 g
- sezamová semínka 50 g
Postup přípravy
- Změklé máslo s cukrem a žloutky důkladně vyšlehejte do pěny. Poté pomalu zašlehávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Do těsta nakonec pomocí vařečky vmíchejte celý mák a sezam.
- Na plech vyložený pečicím papírem udělejte pomocí dvou lžiček malé hromádky o velikosti vlašského ořechu. Ty pak zploštěte do podoby placiček. Pečte v troubě na 180 °C cca 8–10 minut podle velikosti cukroví. Nezapomeňte, že se cukroví rozteče do stran. Je třeba myslet na dostatečné rozestupy na plechu už při tvoření sušenek.
Křupavé makovo-sezamové sušenky Zdroj: www.nasmodrymak.cz / Kitchenbook
PRIMA TIP: Úspěch receptů tkví i v kvalitních surovinách. Je tomu tak i u máku. Pokud si budete chtít pořídit kvalitní modrý mák přímo od výrobce, pomůže vám tzv. Maková mapa, kterou naleznete na mapa.nasmodrymak.cz. Mák z našich polí je totiž jeden z nejkvalitnějších na světě. Obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Pokud je modrý mák pro vás příliš aromatický, ochutnejte bílý mák. Ten má jemnější, až oříškovou chuť.
Více na www.nasmodrymak.cz.