Suroviny
- vývar (zeleninový nebo kuřecí) 1,5 l
- olej 30 ml
- anglická slanina (nakrájená na kostičky) 250 g
- cibule (najemno nasekaná) 1 ks
- česnek (najemno nasekaný) 2 stroužky
- rýže arborio 375 ml
- bílé víno (suché) 125 ml
- brokolice (nalámaná na malé růžičky) 1 hrnek
- citronová šťáva (z 1 bio citronu)
- citronová kůra (z 1 bio citronu)
- strouhaný parmazán 125 ml
- máslo 30 ml
- smetana 60 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Vývar přiveďte do varu. Snižte teplotu, ale udržujte ho horký.
- V jiném hrnci s těžkým dnem rozpalte olej a osmažte slaninu a cibuli, až budou měkké, ale ne hnědé. Přidejte česnek a rýži a smažte 2 minuty. Přilejte víno a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje do rýže.
- Přilijte 250 ml vývaru. Promíchejte a na míréím ohni vařte, dokud se vývar úplně neabsorbuje. Přilijte další hrnek vývaru a tak pokračujte s jedním litrem vývaru, dokud rýže nevstřebá všechnu tekutinu. Přidejte poslední hrnek vývaru a brokolici. Vařte a míchejte, dokud se opět všechna tekutina nevsákne.
- Teď by mělo být rizoto skoro uvařené. Přidejte poslední hrnek vývaru, citronovou kůru a šťávu, parmezán, máslo a důkladně promíchejte.
- Sundejte z plotny, přikryjte a nechte stát 2–3 minuty. Před podáváním pokapejte smetanou a dochuťte solí a pepřem.