Křehké bylinkové sušenky s parmazánem podle Cat & Cook

Moje hodnocení
9x

Když se řekne slovo sušenky, většina z nás si asi vybaví ty sladké, třeba čokoládové nebo ovesné. Ale snadno si je připravíte i naslano, třeba s porcí voňavých bylinek. Hodí se třeba jako chuťovka k sýrům a sklence vína.

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sýr nastrouhejte najemno. Tymián / rozmarýn nasekejte v sekáčku nebo nožem také najemno. Máslo nakrájejte na menší kousky.
  2. Mouku, sýr, rozmarýn / tymián, česnek, sůl a pepř nasypte do misky robota případně připravte na vál.
  3. Přidejte kousky másla a pomocí K-metly / ručně zadělejte tak, aby se suroviny spojily do drobivé směsi. Bude vám to připomínat drobenku.
  4. Nyní přidejte maximálně jednu lžíci ledové vody a vypracujte do homogenního těsta. Zkuste to mít hotové co nejdříve, aby se máslo neroztékalo.
  5. Těsto zabalte do voskovaného ubrousku nebo potravinové fólie a vložte na 30 min do lednice. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Těsto vyválejte na tloušťku asi 0,7 cm. Nejlépe to jde mezi dvěma pečicími papíry (viz foto).
  7. Na vyválené těsto položte bylinky tak, abyste dokázali kolem každé bylinky vykrojit kolečko (dle velikosti vašeho vykrajovátka).
  8. Bylinky prstem jen lehce přilepte k těstu a na ně položte pečicí papír.
  9. Válečkem těsto ještě poválejte, aby se ztenčilo tak na 0,5 cm a bylinky se hezky vtlačily do těsta. Papír opatrně stáhněte a vykrojte kolečka.
  10. Přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do střední části trouby. Pečte 10–15 minut, dokud nebudou lehce zlatavé.
  11. Nechte vychladnout a podávejte jen tak samotné, nebo třeba namáčejte do krémového sýra.

TIP: Na sušenky kromě bylinek můžete nalepit i jedné květy! Vyzkoušejte to.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty