Suroviny
- hladká mouka 200 g
- sušený tymián 6 snítek
- máslo 120 g
- sušený česnek 1/2 lžičky
- parmazán 70 g
- bylinky (lístky různých bylinek na ozdobu)
- oregano
- bazalka
- čerstvě namletý pepř špetka
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Sýr nastrouhejte najemno. Tymián / rozmarýn nasekejte v sekáčku nebo nožem také najemno. Máslo nakrájejte na menší kousky.
- Mouku, sýr, rozmarýn / tymián, česnek, sůl a pepř nasypte do misky robota případně připravte na vál.
- Přidejte kousky másla a pomocí K-metly / ručně zadělejte tak, aby se suroviny spojily do drobivé směsi. Bude vám to připomínat drobenku.
- Nyní přidejte maximálně jednu lžíci ledové vody a vypracujte do homogenního těsta. Zkuste to mít hotové co nejdříve, aby se máslo neroztékalo.
- Těsto zabalte do voskovaného ubrousku nebo potravinové fólie a vložte na 30 min do lednice. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto vyválejte na tloušťku asi 0,7 cm. Nejlépe to jde mezi dvěma pečicími papíry (viz foto).
- Na vyválené těsto položte bylinky tak, abyste dokázali kolem každé bylinky vykrojit kolečko (dle velikosti vašeho vykrajovátka).
- Bylinky prstem jen lehce přilepte k těstu a na ně položte pečicí papír.
- Válečkem těsto ještě poválejte, aby se ztenčilo tak na 0,5 cm a bylinky se hezky vtlačily do těsta. Papír opatrně stáhněte a vykrojte kolečka.
- Přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do střední části trouby. Pečte 10–15 minut, dokud nebudou lehce zlatavé.
- Nechte vychladnout a podávejte jen tak samotné, nebo třeba namáčejte do krémového sýra.
TIP: Na sušenky kromě bylinek můžete nalepit i jedné květy! Vyzkoušejte to.
Křehké bylinkové sušenky s parmazánem podle Cat & Cook 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová