Suroviny
- králík (rozporcovaný ) 1 ks (nebo 4 stehna)
- dijonská hořčice cca 4 lžíce
- kuřecí vývar cca 250 ml
- slunečnicový olej
- česnek 3 paličky
- smetana ke šlehání 200 ml
- šalvěj (čerstvých lístků ) hrst
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Článek
16 výtečných receptů z králičího masa
Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a hojně potřete hořčicí. V pekáči, ve kterém budete péct, je zprudka na trošce oleje orestujte ze všech stran.
- Nyní králíka zalijte vývarem, tak aby byly porce ponořené asi do poloviny. Na maso položte na poloviny rozkrojené palice česneku, které lehce osolte a pokapejte olejem.
- Pro ovonění přidejte do pekáče i pár lístků čerstvé šalvěje. Dejte péct asi na 50–60 minut, prvních 30 minut zakryté alobalem nebo poklicí.
- Po upečení vyndejte maso, upečený česnek a šalvěj (tu vyhoďte). Maso zakryjte alobalem, aby příliš nevystydlo, než doděláte omáčku.
- Do šťávy, která zbyla v pekáči, vymačkejte paličky česneku, jednotlivé stroužky pečením zesládly a ztratily štiplavost. Nyní celý obsah v pekáči rozmixujte tyčovým mixérem, nezapomeňte seškrábnout připečené kousky z okraje pekáče!
- Omáčku přelijte do menšího hrnce a dejte vařit na sporák. Teď do omáčky nalijte smetanu a nechte provařit. Dochuťte ji solí, pepřem dle chuti, můžete ji lehce zakápnout citronovou šťávou.
- Upečeného králíka podávejte přelitého česnekovo-smetanovou omáčkou a vše doplňte bramborovou přílohou.