Martina Čerňanská
,
Karolína Kamberská

Košíčky s ovocem a citronovým krémem

Moje hodnocení
2x

Ovoce potřete štětečkem nebo mašlovačkou vlahou želatinou (použijte dortovou želatinu v sáčku a připravte ji podle návodu na obalu). Povrch neoschne a ovoce se bude krásně lesknout. Jinak je snězte jen tak.

1 porce
60 minut

Suroviny

Na krém

Postup přípravy

  1. Mouku a cukr prosijte do mísy a promíchejte se špetkou soli a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Do této směsi nakrájejte máslo, rozsekejte ho příborovým nožem na malé kousky a pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zformujte ho do koule a zabalte do potravinové fólie. Dejte odležet na půl hodiny do chladničky.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta odkrajujte kousky velikosti cca vlašského ořechu a každý kousek vtlačte do košíčkové formičky a těstem ji celou rovnoměrně pokryjte – dno, stěny i všechny záhyby. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte cca 15 minut dozlatova. Pak nechte košíčky několik minut stát a vyklepněte je opatrně z formiček. Než je budete plnit, nechte je úplně vychladnout.
  3. Z mléka, vanilkové dřeně vyškrábnuté z rozpůleného vanilkového lusku, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte za stálého míchání hustý pudink. Odstavte z plamene, chvilku počkejte a občas pudink promíchejte a do ještě teplého pudinku metličkou zašlehejte vyškrábnutou vanilkovou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, máslo a zbytek cukru. Až krém úplně vychladne, znovu ho prošlehejte dohladka a zašlehejte citronovou šťávu. Pokud je pudink hodně ztuhlý a nedaří se vám vyšlehat krém dohladka, klidně si pomozte mixérem. Hladký krém přendejte do zdobícího sáčku s širší hvězdicovou trubičkou a krémem naplňte košíčky. Nakonec krém ozdobte ovocem a košíčky dejte chladit cca na 2 hodiny do chladničky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 

Přečtěte si také

Recepty