Suroviny
- hladká mouka 150 g
- moučkový cukr 40 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 lžička
- máslo 120 g
- žloutek 1 ks
- lesní plody
- meduňka
- máta
- borůvky 150 g
Na krém
- plnotučné mléko 400 ml
- cukr krupice 30 g
- vanilkový pudink 1 sáček
- vanilkový lusk 1 ks
- máslo (změklé) 80 g
- citronová šťáva 2 lžíce
Postup přípravy
- Mouku a cukr prosijte do mísy a promíchejte se špetkou soli a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Do této směsi nakrájejte máslo, rozsekejte ho příborovým nožem na malé kousky a pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zformujte ho do koule a zabalte do potravinové fólie. Dejte odležet na půl hodiny do chladničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta odkrajujte kousky velikosti cca vlašského ořechu a každý kousek vtlačte do košíčkové formičky a těstem ji celou rovnoměrně pokryjte – dno, stěny i všechny záhyby. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte cca 15 minut dozlatova. Pak nechte košíčky několik minut stát a vyklepněte je opatrně z formiček. Než je budete plnit, nechte je úplně vychladnout.
- Z mléka, vanilkové dřeně vyškrábnuté z rozpůleného vanilkového lusku, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte za stálého míchání hustý pudink. Odstavte z plamene, chvilku počkejte a občas pudink promíchejte a do ještě teplého pudinku metličkou zašlehejte vyškrábnutou vanilkovou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, máslo a zbytek cukru. Až krém úplně vychladne, znovu ho prošlehejte dohladka a zašlehejte citronovou šťávu. Pokud je pudink hodně ztuhlý a nedaří se vám vyšlehat krém dohladka, klidně si pomozte mixérem. Hladký krém přendejte do zdobícího sáčku s širší hvězdicovou trubičkou a krémem naplňte košíčky. Nakonec krém ozdobte ovocem a košíčky dejte chladit cca na 2 hodiny do chladničky.