Těsto
- hladká mouka 175 g
- Kakao 1 lžíce + na poprášení
- cukr moučka 50 g
- špetka mořské soli
- studené máslo, nakrájené na kostičky 100 g
- vejce, žloutek a bílek zvlášť 1 ks
- ledová voda 1 lžíce
Náplň
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 550 ml
- vanilkový lusk, rozpůlený po délce, vyškrabaná dřeň 1 ks
- velká vejce 2 ks
- žloutky 2 ks
- zlatý (světlý, jemný) třtinový cukr 100 g
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Postup přípravy
- Mouku, kakao, moučkový cukr a sůl smíchejte v mixéru. Přidejte máslo a mixujte, dokud se neutvoří jemné drobečky. Žloutek smíchejte s 1 lžící ledové vody, směs nalijte do mixéru a několika pulzy zapracujte. Těsto propracujte rukama a utvořte silnou placku; zabalte ji do potravinové fólie a uložte na 30 minut do chladničky. Těsto rozválejte na tenkou placku a vyložte jím formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm. Těsto na dně propíchejte. Uložte na 20 minut do chladničky.
- Troubu s plechem uvnitř předehřejte na 200 °C (plynovou na stupeň 6). Na těsto položte pečicí papír a zátěž (keramické fazole) a formu postavte na horký plech. Pečte 15 minut, pak vyjměte papír a zátěž a korpus vraťte do trouby na 5 minut. Potřete ho rozšlehaným bílkem a pečte 2 minuty. Formu vyjměte a teplotu v troubě snižte na 160 °C (plynovou troubu nastavte na stupeň 2).
- Smetanu s vanilkovým luskem a dření zahřívejte těsně pod bod varu. Jakmile uvidíte první bubliny, odstavte a nechte mírně vychladnout.
- V míse smíchejte vejce, žloutky a cukr a za stálého šlehání pomalu nalijte do ochucené smetany. Směs proceďte do džbánku a nalijte na korpus. Poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Pečte 40 minut. Koláč vyjměte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě. Poprašte ho kakaem a podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.