zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kakaový koláč s vanilkovým krémem
Autor: kuchařka Vejce de luxe Kakaový koláč s vanilkovým krémem

Kakaový koláč s vanilkovým krémem

Hodnoceno: 0x
Čokoládové těsto se výborně hodí ke klasickému vanilkovému krému, který je hedvábně hladký a vláčný.
do 1,5 hodiny
8 porcí

reklama

Postup

  1. Mouku, kakao, moučkový cukr a sůl smíchejte v mixéru. Přidejte máslo a mixujte, dokud se neutvoří jemné drobečky. Žloutek smíchejte s 1 lžící ledové vody, směs nalijte do mixéru a několika pulzy zapracujte. Těsto propracujte rukama a utvořte silnou placku; zabalte ji do potravinové fólie a uložte na 30 minut do chladničky. Těsto rozválejte na tenkou placku a vyložte jím formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm. Těsto na dně propíchejte. Uložte na 20 minut do chladničky.
  2. Troubu s plechem uvnitř předehřejte na 200 °C (plynovou na stupeň 6). Na těsto položte pečicí papír a zátěž (keramické fazole) a formu postavte na horký plech. Pečte 15 minut, pak vyjměte papír a zátěž a korpus vraťte do trouby na 5 minut. Potřete ho rozšlehaným bílkem a pečte 2 minuty. Formu vyjměte a teplotu v troubě snižte na 160 °C (plynovou troubu nastavte na stupeň 2).
  3. Smetanu s vanilkovým luskem a dření zahřívejte těsně pod bod varu. Jakmile uvidíte první bubliny, odstavte a nechte mírně vychladnout.
  4. V míse smíchejte vejce, žloutky a cukr a za stálého šlehání pomalu nalijte do ochucené smetany. Směs proceďte do džbánku a nalijte na korpus. Poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Pečte 40 minut. Koláč vyjměte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě. Poprašte ho kakaem a podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.

Kakaový koláč s vanilkovým krémem  Foto: Kakaový koláč s vanilkovým krémem; foto: kuchařka Vejce de luxe

Vejce de luxe Foto:

Vejce de luxe

Více než 70 receptů na vynikající pokrmy s vejci

Lucy O'Reillyová

Vejce se dnes považuje za superpotravinu – chutnou, výživnou, dostupnou a s bonusem balení v přírodním obalu. Jeho neutrální chuť poslouží jako ideální pozadí pro celou paletu přísad, jak slaných, tak i sladkých.

Kuchařka Vejce de luxe přiznává této vynikající surovině postavení, jaké si zaslouží. Nabízí vám více než 70 receptů na celý den a z celého světa, u kterých je podstatnou surovinou právě vejce. Připravte si třeba čínská čajová vejce, mexickou quesadillu, francouzský lyonský salát, řeckou polévku avgolemono, skotská smažená vejce, známé kedgeree i méně známou šukšaku nebo slavný dezert Eton mess a citronový lemon curd… A když si osvojíte potřebné zásady přípravy, můžete s vejci navíc experimentovat.

Vydalo nakladatelství Slovart.

reklama