Suroviny
- máslo 100 g + lžíce na vymazání formy
- mléko 250 ml
- cukr krupice 125 g
- jogurt 100 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 300 g
- prášek do pečiva 1 ks
- kakao (holandské ) 2 lžíce
- strouhaný kokos větší hrst
Poleva
- máslo 100 g
- moučkový cukr 100 g
- kakao 2 lžíce
- rum 2 lžíce
- vanilkový extrakt (volitelné) 1 lžička nebo snítka
- voda (horká ) 2 lžíce
- strouhaný kokos 2 hrsti
Postup přípravy
- Troubu zapněte a nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Máslo nakrájejte do mléka a zahřívejte, dokud se nerozpustí – lze v rendlíku na sporáku nebo v misce v mikrovlnce.
- Směs promíchejte, přisypte cukr, přidejte jogurt a opět promíchejte. Poté přidejte celá vejce a metličkou v ruce prošlehejte.
- V čisté misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Přidejte k tekuté části a promíchejte do homogenního těsta.
- Vysoký plech (30 x 40 cm) nebo adekvátně velký pekáček vymažte máslem a vysypte kokosem. Na plech vylijte těsto, stěrkou uhlaďte (vychází relativně nízké, toho se nelekejte) a vložte do rozpálené trouby na 15 minut.
- Po upečení buchtu vytáhněte a špejlí propíchejte celou buchtu (já dělám dírky asi 3 cm od sebe, je to proto, aby poleva pak zatekla i do dírek a ještě více zvláčnila řezy).
- Hned poté umíchejte polevu.
- Poleva: Máslo rozehřejte, nasypte do něj cukr a kakao a metličkou pečlivě promíchejte. Pak přidejte postupně rum s vanilkovým extraktem a nakonec horkou vodu.
- Měla by vzniknout lesklá polotekutá poleva. Tu nalijte na ještě horkou buchtu, rozetřete do všech koutů a posypte strouhaným kokosem.
- Nechte zcela vychladnout a skladujte v chladu. Před servírováním nechte buchtu 15 minut na teple, aby povolila, pak je vláčná a šťavnatá.