Omáčka
- třtinový cukr 4 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- pomerančová šťáva 2
- portské víno 6–8 lžic
- šťáva z výpeku
- máslo 1 lžíce
Dýňové pyré
- dýně (dužina ) 800 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- třtinový cukr (nebo med) 1 lžička
- rozmarýn 2 snítky
- tymián 2 snítky
- máslo 2 lžíce
- smetana (33%) 2 lžíce
- šalvěj
Postup přípravy
- Kachnu omyjte, osušte, nechte ji nabýt pokojové teploty a vidličkou propíchejte kůži na tučných místech. Smíchejte 1 lžíci soli, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry, ¼ lžičky drceného pepře a asi 4 nasekané lístky šalvěje. Směsí okořeňte kachnu vně i uvnitř, naplňte ji celými snítkami šalvěje a klínky z 1 pomeranče a citronu a svažte jí nožičky.
- Kachnu dejte do pekáče prsy nahoru a pečte 30 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C. Poté snižte teplotu o 20 °C, podlijte trochou vody, přidejte nasekaný zázvor a pečte další cca 1,5 hodiny. Během pečení kachnu občas přelijte vypečenou šťávou a seberte z povrchu vypečené sádlo. Přidejte plátky z dalšího pomeranče, ale bez kůry a bílé dužiny, aby omáčka nezhořkla, a vymačkanou šťávu z třetího pomeranče. Dopečte doměkka a na barvu (cca 30 minut).
- V pánvi rozpusťte cukr s octem. Když začne zlátnout, odstavte a vmíchejte pomerančovou šťávu. Vraťte pánev na plamen, přilijte portské a trochu vody, rozmíchejte metličkou a vařte, dokud se cukr opět nerozpustí.
- Upečenou kachnu a pomeranče přendejte na mísu, přikryjte a nechte cca 20 minut odpočívat. Do pekáče vlijte trochu vody a na sporáku odmíchejte všechny přípečky. Pak přeceďte do pánve s pomerančovou omáčkou, povařte, aby trochu zhoustla, a dochuťte. Vypněte a do omáčky zašlehejte studené máslo.
- Na dýňové pyré pokrájejte dýni a vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna. Čistou dužinu nakrájejte na větší kousky a nasypte ji do pekáče. Česnek oloupejte, nahrubo pokrájejte a přihoďte k dýni. Zakapejte olivovým olejem, osolte, posypte cukrem nebo zakápněte medem, přidejte rozmarýn a tymián a pořádně promíchejte, aby byly kousky dýně obalené olejem. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a přesuňte do trouby předehřté na 190 °C. Pečte zhruba 30 minut, dokud není dýně měkká, lehce zkaramelizovaná, ale ještě nehnědne.
- Odstraňte snítky bylin a obsah pekáče rozmixujte se smetanou a máslem dohladka. Dochuťte solí, ještě trochu promixujte a podávejte s naporcovanou kachnou, plátky pečeného pomeranče a pomerančovou omáčkou.
- Prima tip: Pokud máte raději hrubší pyré, použijte místo mixéru šťouchadlo na brambory a dýni jen tak nahrubo pomačkejte.Dýni Hokkaido nemusíte loupat (ani to moc nejde), slupka pečením změkne, takže můžete dýni sníst i rozmixovat s upečenou slupkou. Jemná máslová dýně má velmi málo semen a je voňavější.