návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kachna se šalvějí, pomeranči a portským vínem a dýňové pyré

Hodnoceno: 0x
4 porce
nad 2 hodiny
Kachna se šalvějí, pomeranči a portským vínem a dýňové pyré
Autor: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně Kachna se šalvějí, pomeranči a portským vínem a dýňové pyré
Kachna je pro mě typické slavnostní jidlo. Na podzim a v zimě ji miluji láskou horoucí, ale v jiných ročních obdobích si na ni ani nevzpomenu. Sladkokyselá chuť ovoce a vína ke kachnímu masu dokonale ladí a povyšuje ho na velmi noblesní jídlo, které skvěle doplní dýňové pyré.

Suroviny (4 porce)

Dýňové pyré:

Postup

  1. Kachnu omyjte, osušte, nechte ji nabýt pokojové teploty a vidličkou propíchejte kůži na tučných místech. Smíchejte 1 lžíci soli, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry, ¼ lžičky drceného pepře a asi 4 nasekané lístky šalvěje. Směsí okořeňte kachnu vně i uvnitř, naplňte ji celými snítkami šalvěje a klínky z 1 pomeranče a citronu a svažte jí nožičky.
  2. Kachnu dejte do pekáče prsy nahoru a pečte 30 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C. Poté snižte teplotu o 20 °C, podlijte trochou vody, přidejte nasekaný zázvor a pečte další cca 1,5 hodiny. Během pečení kachnu občas přelijte vypečenou šťávou a seberte z povrchu vypečené sádlo. Přidejte plátky z dalšího pomeranče, ale bez kůry a bílé dužiny, aby omáčka nezhořkla, a vymačkanou šťávu z třetího pomeranče. Dopečte doměkka a na barvu (cca 30 minut).
  3. V pánvi rozpusťte cukr s octem. Když začne zlátnout, odstavte a vmíchejte pomerančovou šťávu. Vraťte pánev na plamen, přilijte portské a trochu vody, rozmíchejte metličkou a vařte, dokud se cukr opět nerozpustí.
  4. Upečenou kachnu a pomeranče přendejte na mísu, přikryjte a nechte cca 20 minut odpočívat. Do pekáče vlijte trochu vody a na sporáku odmíchejte všechny přípečky. Pak přeceďte do pánve s pomerančovou omáčkou, povařte, aby trochu zhoustla, a dochuťte. Vypněte a do omáčky zašlehejte studené máslo.
  5. Na dýňové pyré pokrájejte dýni a vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna. Čistou dužinu nakrájejte na větší kousky a nasypte ji do pekáče. Česnek oloupejte, nahrubo pokrájejte a přihoďte k dýni. Zakapejte olivovým olejem, osolte, posypte cukrem nebo zakápněte medem, přidejte rozmarýn a tymián a pořádně promíchejte, aby byly kousky dýně obalené olejem. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a přesuňte do trouby předehřté na 190 °C. Pečte zhruba 30 minut, dokud není dýně měkká, lehce zkaramelizovaná, ale ještě nehnědne.
  6. Odstraňte snítky bylin a obsah pekáče rozmixujte se smetanou a máslem dohladka. Dochuťte solí, ještě trochu promixujte a podávejte s naporcovanou kachnou, plátky pečeného pomeranče a pomerančovou omáčkou. 
  7. Prima tip: Pokud máte raději hrubší pyré, použijte místo mixéru šťouchadlo na brambory a dýni jen tak nahrubo pomačkejte.
    Dýni Hokkaido nemusíte loupat (ani to moc nejde), slupka pečením změkne, takže můžete dýni sníst i rozmixovat s upečenou slupkou. Jemná máslová dýně má velmi málo semen a je voňavější.

Kachna se šalvějí, pomeranči a portským vínem a dýňové pyré Foto:

Kachna se šalvějí, pomeranči a portským vínem a dýňové pyré, foto: Silvie Kolevová

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské - Karolína, domácí kuchařka - i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost - a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

Chcete vyzkoušet další recepty z nové knihy Karolíny Kamberské? Některé z nich najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Vánoční hostina s Prima FRESH

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!