Suroviny
- vejce 2 ks
- cukr krupice 170 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo (rozpuštěné a vychladlé) 200 g
- mléko 100 ml
- hladká mouka 250 g
- borůvky (zmrazené nerozmrazujte) 150 g
- jablka (oloupaná, bez jaderníku a nakrájená na tenké plátky) 2 ks
- cukr krupice (přírodní ) 3–4 lžíce
- máslo (na vymazání )
- strouhanka (na vysypání formy)
- moučkový cukr (případně moučkový cukr na poprášení)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Otevírací formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkou na hustou hladkou směs. Přidejte máslo, mléko a mouku promíchanou s práškem. Promíchejte, aby se vše dobře smísilo, ale ne příliš dlouho.
- Těsto přesuňte do připravené formy, posypte borůvkami a hustě poklaďte plátky jablek v soustředných kruzích. Posypte přírodním cukrem, vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut, až těsto zezlátne a jablka s borůvkami budou hezky připečená. Před podáváním případně poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Místo borůvek můžete také použít ostružiny, které jsou o dost kyselejší, takže koláč bude celkově méně sladký.
Jednoduchý koláč s jablky a borůvkami Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD