Jednoduchý koláč s jablky a borůvkami

Moje hodnocení
4x

Další oslava místních sezonních surovin. Jednoduché jemné těsto dokáže umíchat i dítě a na koláči si pochutnají malí a velcí bez rozdílu.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • vejce 2 ks
  • cukr krupice 170 g
  • vanilka (vanilkový extrakt) 1 lžička
  • máslo, rozpuštěné a vychladlé 200 g
  • mléko 100 ml
  • hladká mouka 250 g
  • kypřicí prášek 1,5 lžičky
  • borůvky (zmrazené nerozmrazujte) 150 g
  • jablka, oloupaná, bez jaderníku a nakrájená na tenké plátky 2 ks
  • přírodní cukr krupice 3–4 lžíce
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
  • případně moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Otevírací formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  2. Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkou na hustou hladkou směs. Přidejte máslo, mléko a mouku promíchanou s práškem. Promíchejte, aby se vše dobře smísilo, ale ne příliš dlouho.
  3. Těsto přesuňte do připravené formy, posypte borůvkami a hustě poklaďte plátky jablek v soustředných kruzích. Posypte přírodním cukrem, vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut, až těsto zezlátne a jablka s borůvkami budou hezky připečená. Před podáváním případně poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Místo borůvek můžete také použít ostružiny, které jsou o dost kyselejší, takže koláč bude celkově méně sladký.

Další originální recepty z podzimních jablek najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty