Tim Anderson

Japonský sekaný karbanátek s vejcem

Moje hodnocení
3x

Mletý řízek, tzv. holandský, vyšel už trochu z módy, ale v Japonsku patří sekaný karbanátek Hambagu ke stálicím menu v lepších restauracích. Existují dokonce celé řetězce, které se na ně specializují, například Bikkuri Donkey – Překvapený oslík. Nechte se překvapit japonským způsobem podávání – se sladkou sójovou omáčkou s mořským dashi a spoustou cibule, která činí maso šťavnatějším. Volské oko tomu nasadí korunu.

4 porce
30 minut
japonská

Suroviny

  • strouhanka 80 g
  • hladkolistá petržel 10–12 snítek + pár lístků na ozdobu
  • cibule (velká cibule) 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • mleté tučnější hovězí maso 600 g
  • sladká sójová omáčka 200 ml
  • dashi 100 ml
  • kečup 2 lžíce
  • worcesterská omáčka 1 lžíce
  • rostlinný olej 4 lžíce
  • vejce 4 ks
  • sýr Gruyère 4 plátky (100 g)
  • smažená cibulka 100 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • dušená rýže a lehký zeleninový salát nebo bramborová kaše či hranolky k podávání

Postup přípravy

  1. Do stolního mixéru nebo robotu typu kutr vsypte strouhanku a petrželku. Cibuli a česnek oloupejte, rozkrájejte na kousky a přidejte ke strouhance. Osolte, opepřete a rozmixujte na hrubou pastu. Vmíchejte ji do mletého masa a vytvarujte čtyři stejně velké karbanátky.
  2. Sójovou omáčku, dashi, kečup a worcesterskou omáčku promíchejte v rendlíku a zahřívejte k varu.
  3. V pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a karbanátky opékejte z každé strany 3–5 minut nebo déle, máte-li je raději propečenější.
  4. V jiné pánvi rozehřejte zbylý olej a usmažte na něm vejce jako volská oka.
  5. Téměř hotové karbanátky přelijte vroucí směsí sójové omáčky a na každý karbanátek položte plátek sýra. Pánev vložte pod gril a karbanátky zapečte se sýrem a omáčkou.
  6. Karbanátky s rozteklým sýrem obložte volským okem, posypte smaženou cibulkou a lístky petrželky a podávejte s omáčkou a rýží a salátem nebo bramborovou kaší či hranolky podle chuti.

PRIMA TIP: Dashi je vývar z hoblinek masa z tuňáka a používá se jako základ polévek miso i k dochucení japonských polévek a omáček. Vhodně doplní i dušené zeleninové pokrmy. V jeho jemné slané chuti můžete cítit moře. Pro vegetariány existuje alternativa z mořských řas.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tim Anderson

Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.


Přečtěte si také

Recepty