Suroviny
- strouhanka 80 g
- hladkolistá petržel 10–12 snítek + pár lístků na ozdobu
- cibule (velká ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mleté hovězí maso (tučnější ) 600 g
- sójová omáčka (sladká ) 200 ml
- dashi prášek 100 ml
- kečup 2 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- rostlinný olej 4 lžíce
- vejce 4 ks
- Gruyère 4 plátky (100 g)
- cibule (smažená ) 100 g
- rýže (dušená rýže a lehký zeleninový salát nebo bramborová kaše či hranolky k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do stolního mixéru nebo robotu typu kutr vsypte strouhanku a petrželku. Cibuli a česnek oloupejte, rozkrájejte na kousky a přidejte ke strouhance. Osolte, opepřete a rozmixujte na hrubou pastu. Vmíchejte ji do mletého masa a vytvarujte čtyři stejně velké karbanátky.
- Sójovou omáčku, dashi, kečup a worcesterskou omáčku promíchejte v rendlíku a zahřívejte k varu.
- V pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a karbanátky opékejte z každé strany 3–5 minut nebo déle, máte-li je raději propečenější.
- V jiné pánvi rozehřejte zbylý olej a usmažte na něm vejce jako volská oka.
- Téměř hotové karbanátky přelijte vroucí směsí sójové omáčky a na každý karbanátek položte plátek sýra. Pánev vložte pod gril a karbanátky zapečte se sýrem a omáčkou.
- Karbanátky s rozteklým sýrem obložte volským okem, posypte smaženou cibulkou a lístky petrželky a podávejte s omáčkou a rýží a salátem nebo bramborovou kaší či hranolky podle chuti.
PRIMA TIP: Dashi je vývar z hoblinek masa z tuňáka a používá se jako základ polévek miso i k dochucení japonských polévek a omáček. Vhodně doplní i dušené zeleninové pokrmy. V jeho jemné slané chuti můžete cítit moře. Pro vegetariány existuje alternativa z mořských řas.
Japonský sekaný karbanátek s vejcem 2 Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně