reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Japonské špagety carbonara
Autor: Laura Edwards / Japonská kuchyně Japonské špagety carbonara

Japonské špagety carbonara

Hodnoceno: 4x
Wafu označuje japonské nudlové pokrmy na způsob evropských těstovin. Zpravidla se jedná o špagety nebo ramen nudle, které doplňuje povědomá omáčka. Inspirace z Itálie i Ameriky je zřejmá, ale pro japonské jazýčky ji mění drobné finesy – třeba tresčí jikry s máslovou omáčkou místo italského sušeného kaviáru bottarga. Wafu je hravý pokrm, který nezná mezí. Kombinujte proto libovolné japonské suroviny a najděte spojení, které vám ladí.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. 
  2. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Houby nakrájejte na nudličky, z šitake nejprve odstraňte tuhou nohu. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a houby a restujte je dozlatova. Přidejte česnek a opékejte doměkka. Přilijte saké, opepřete, promíchejte a snižte teplotu. 
  3. V misce prošlehejte vidličkou vejce, přidejte miso pastu, dashi a citronovou šťávu a znovu prošlehejte dohladka. 
  4. Uvařené těstoviny sceďte a vsypte je do pánve k houbám. Přilijte vejce a míchejte, až se vejce uvaří a zároveň zahustí omáčku. Podle chuti dosolte. 
  5. Posypte sezamovými semínky, proužky řasy nori, strouhaným parmazánem a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Podle chuti ozdobte kopečkem kaviáru ikura. 
Japonské špagety carbonara
Autor: Laura Edwards / Japonská kuchyně Japonské špagety carbonara

Další originální a snadné recepty z japonské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH 2020

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama

Japonská kuchyně
Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.
Související témata: carbonara , špagety , Hlavní jídla , Japonská kuchyně