 
                    
                                        
                                    Japonské špagety carbonara
                                                    
                        Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Japonské špagety carbonara
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Laura Edwards / Japonská kuchyně
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Wafu označuje japonské nudlové pokrmy na způsob evropských těstovin. Zpravidla se jedná o špagety nebo ramen nudle, které doplňuje povědomá omáčka. Inspirace z Itálie i Ameriky je zřejmá, ale pro japonské jazýčky ji mění drobné finesy – třeba tresčí jikry s máslovou omáčkou místo italského sušeného kaviáru bottarga. Wafu je hravý pokrm, který nezná mezí. Kombinujte proto libovolné japonské suroviny a najděte spojení, které vám ladí. 
                                                
                            
                                
                                4 porce                            
                            
                                
                                30 minut
                            
                            
                                                            
                                    
                                    japonská
                                
                                                     
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                        
                    
    
         
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
    
- 
        Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Houby nakrájejte na nudličky, z šitake nejprve odstraňte tuhou nohu. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a houby a restujte je dozlatova. Přidejte česnek a opékejte doměkka. Přilijte saké, opepřete, promíchejte a snižte teplotu.
    
- 
        V misce prošlehejte vidličkou vejce, přidejte miso pastu, dashi a citronovou šťávu a znovu prošlehejte dohladka.
    
- 
        Uvařené těstoviny sceďte a vsypte je do pánve k houbám. Přilijte vejce a míchejte, až se vejce uvaří a zároveň zahustí omáčku. Podle chuti dosolte.
    
- 
        Posypte sezamovými semínky, proužky řasy nori, strouhaným parmazánem a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Podle chuti ozdobte kopečkem kaviáru ikura.
    
                
                             
                    
                                        
                                    Japonské špagety carbonara
                                                    
                        Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Japonské špagety carbonara
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Laura Edwards / Japonská kuchyně
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    Další originální a snadné recepty z japonské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
        
    
        
            