Tim Anderson

Japonské špagety carbonara

Moje hodnocení
4x

Wafu označuje japonské nudlové pokrmy na způsob evropských těstovin. Zpravidla se jedná o špagety nebo ramen nudle, které doplňuje povědomá omáčka. Inspirace z Itálie i Ameriky je zřejmá, ale pro japonské jazýčky ji mění drobné finesy – třeba tresčí jikry s máslovou omáčkou místo italského sušeného kaviáru bottarga. Wafu je hravý pokrm, který nezná mezí. Kombinujte proto libovolné japonské suroviny a najděte spojení, které vám ladí.

4 porce
30 minut
japonská

Suroviny

  • špagety 500 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • hlíva nebo houby šitake 200 g
  • máslo 50 g
  • saké 2 lžíce
  • vejce 2 ks
  • miso pasta 4 lžíce
  • dashi 4 lžíce
  • šťáva z 1/2 citronu
  • pražená sezamová semínka 2 lžíce
  • řasa nori 1/2 listu
  • parmazán nebo pecorino 25–30 g
  • jarní cibulky 2 ks
  • ikura (lososový kaviár) podle chuti 60 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
  2. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Houby nakrájejte na nudličky, z šitake nejprve odstraňte tuhou nohu. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a houby a restujte je dozlatova. Přidejte česnek a opékejte doměkka. Přilijte saké, opepřete, promíchejte a snižte teplotu.
  3. V misce prošlehejte vidličkou vejce, přidejte miso pastu, dashi a citronovou šťávu a znovu prošlehejte dohladka.
  4. Uvařené těstoviny sceďte a vsypte je do pánve k houbám. Přilijte vejce a míchejte, až se vejce uvaří a zároveň zahustí omáčku. Podle chuti dosolte.
  5. Posypte sezamovými semínky, proužky řasy nori, strouhaným parmazánem a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Podle chuti ozdobte kopečkem kaviáru ikura.

Další originální a snadné recepty z japonské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tim Anderson

Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.


Přečtěte si také

Recepty