Suroviny
- špagety 500 g
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- hlíva ústřičná (nebo houby šitake) 200 g
- máslo 50 g
- saké 2 lžíce
- vejce 2 ks
- pasta miso 4 lžíce
- dashi prášek 4 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sezamová semínka (pražená ) 2 lžíce
- řasa nori 1/2 listu
- parmazán (nebo pecorino) 25–30 g
- kaviár (ikura (lososový kaviár) podle chuti) 60 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Houby nakrájejte na nudličky, z šitake nejprve odstraňte tuhou nohu. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a houby a restujte je dozlatova. Přidejte česnek a opékejte doměkka. Přilijte saké, opepřete, promíchejte a snižte teplotu.
- V misce prošlehejte vidličkou vejce, přidejte miso pastu, dashi a citronovou šťávu a znovu prošlehejte dohladka.
- Uvařené těstoviny sceďte a vsypte je do pánve k houbám. Přilijte vejce a míchejte, až se vejce uvaří a zároveň zahustí omáčku. Podle chuti dosolte.
- Posypte sezamovými semínky, proužky řasy nori, strouhaným parmazánem a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Podle chuti ozdobte kopečkem kaviáru ikura.
Japonské špagety carbonara Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně