Japonské špagety carbonara
Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
Japonské špagety carbonara
Zdroj:
Laura Edwards / Japonská kuchyně
Wafu označuje japonské nudlové pokrmy na způsob evropských těstovin. Zpravidla se jedná o špagety nebo ramen nudle, které doplňuje povědomá omáčka. Inspirace z Itálie i Ameriky je zřejmá, ale pro japonské jazýčky ji mění drobné finesy – třeba tresčí jikry s máslovou omáčkou místo italského sušeného kaviáru bottarga. Wafu je hravý pokrm, který nezná mezí. Kombinujte proto libovolné japonské suroviny a najděte spojení, které vám ladí.
4 porce
30 minut
japonská
Postup přípravy
-
Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
-
Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Houby nakrájejte na nudličky, z šitake nejprve odstraňte tuhou nohu. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a houby a restujte je dozlatova. Přidejte česnek a opékejte doměkka. Přilijte saké, opepřete, promíchejte a snižte teplotu.
-
V misce prošlehejte vidličkou vejce, přidejte miso pastu, dashi a citronovou šťávu a znovu prošlehejte dohladka.
-
Uvařené těstoviny sceďte a vsypte je do pánve k houbám. Přilijte vejce a míchejte, až se vejce uvaří a zároveň zahustí omáčku. Podle chuti dosolte.
-
Posypte sezamovými semínky, proužky řasy nori, strouhaným parmazánem a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Podle chuti ozdobte kopečkem kaviáru ikura.
Japonské špagety carbonara
Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
Japonské špagety carbonara
Zdroj:
Laura Edwards / Japonská kuchyně
Další originální a snadné recepty z japonské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: