Suroviny
- chilli pasta (naam jaew nebo červená curry pasta) 1 lžíce
- tygří krevety 8 ks (400 g)
- galangal (čerstvý) 8 plátků
- citronová tráva 2 stonky
- limetka (limetové listy) 8 ks
- kuřecí vývar (nebo zeleninový vývar) 1 litr
- rybí omáčka 3 lžíce
- limetková šťáva 3 lžíce
- chilli papričky 5 ks
- žampiony 8 ks
- koriandr 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Nejdříve očistěte krevety. Začněte tím, že odlomíte hlavu, opatrně oloupejte krunýř, ocásek ponechte (kreveta se za něj při jídle lépe drží). Nakonec hřbet na horní straně po celé délce zlehka nařízněte a odstraňte tmavé střívko, které je uvnitř. Poté krevety opláchněte studenou vodou a osušte.
- V hrnci přiveďte k varu vývar, přidejte nakrájenou citronovou trávu (každý stonek překrojte na cca na 5 větších kusů), galangan nakrájený na hrubé plátky, nakrájené chilli papričky, limetové listy překrojené na půl, chilli pastu, žampiony a nechte vařit 5 minut. Poté přidejte očištěné krevety a vařte další 2 minuty, dochuťte rybí omáčkou.
- Na závěr dochuťte limetovou šťávou, případně dosolte. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.
Jak to bylo, šéfe? Tom Yum Koong – pálivá polévka s krevetami a citronovou trávou podle Antonína Bradáče 2 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Jak to bylo, šéfe? Tom Yum Koong – pálivá polévka s krevetami a citronovou trávou podle Antonína Bradáče 3 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Jak to bylo, šéfe? Tom Yum Koong – pálivá polévka s krevetami a citronovou trávou podle Antonína Bradáče 4 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: