Antonín Bradáč

Jak to bylo, šéfe? Tom Yum Koong – pálivá polévka s krevetami a citronovou trávou podle Antonína Bradáče

Moje hodnocení
5x

Ve třetím díle pořadu Jak to bylo, šéfe? zavítal Zdeněk Pohlreich na návštvu k šéfkuchaři Antonínovi Bradáčovi. Ten je známý svou zálibou v asijské kuchyni, dokonce zvítězil v soutěži o Mistra thajské kuchyně přímo v Thajsku a porazil tak místní kuchaře na jejich písečku. Šéfovi ukázal, jak připravit pikantní polévku s krevetami.

4 porce
30 minut
thajská

Suroviny

  • chilli pasta naam jaew nebo červená curry pasta 1 lžíce
  • tygří krevety 8 ks (400 g)
  • čerstvý galangan 8 plátků
  • citronová tráva 2 stonky
  • limetové listy 8 ks
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 1 litr
  • rybí omáčka 3 lžíce
  • limetková šťáva (limetová šťáva) 3 lžíce
  • chilli papričky 5 ks
  • žampiony 8 ks
  • koriandr (čerstvý koriandr) 2 lžíce
  • vejce (sůl)

Postup přípravy

  1. Nejdříve očistěte krevety. Začněte tím, že odlomíte hlavu, opatrně oloupejte krunýř, ocásek ponechte (kreveta se za něj při jídle lépe drží). Nakonec hřbet na horní straně po celé délce zlehka nařízněte a odstraňte tmavé střívko, které je uvnitř. Poté krevety opláchněte studenou vodou a osušte.
  2. V hrnci přiveďte k varu vývar, přidejte nakrájenou citronovou trávu (každý stonek překrojte na cca na 5 větších kusů), galangan nakrájený na hrubé plátky, nakrájené chilli papričky, limetové listy překrojené na půl, chilli pastu, žampiony a nechte vařit 5 minut. Poté přidejte očištěné krevety a vařte další 2 minuty, dochuťte rybí omáčkou.
  3. Na závěr dochuťte limetovou šťávou, případně dosolte. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.

Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Antonín Bradáč


Přečtěte si také

Recepty