Jak to bylo, šéfe? Tom Yum Koong – pálivá polévka s krevetami a citronovou trávou podle Antonína Bradáče
Jak to bylo, šéfe? (3) - Thajská polévka Tom yum Koong
Moje hodnocení
14x
Ve třetím díle pořadu Jak to bylo, šéfe? zavítal Zdeněk Pohlreich na návštvu k šéfkuchaři Antonínovi Bradáčovi. Ten je známý svou zálibou v asijské kuchyni, dokonce zvítězil v soutěži o Mistra thajské kuchyně přímo v Thajsku a porazil tak místní kuchaře na jejich písečku. Šéfovi ukázal, jak připravit pikantní polévku s krevetami.
4 porce
30 minut
thajská
Suroviny
chilli pasta
(naam jaew nebo červená curry pasta)
1 lžíce
Nejdříve očistěte krevety. Začněte tím, že odlomíte hlavu, opatrně oloupejte krunýř, ocásek ponechte (kreveta se za něj při jídle lépe drží). Nakonec hřbet na horní straně po celé délce zlehka nařízněte a odstraňte tmavé střívko, které je uvnitř. Poté krevety opláchněte studenou vodou a osušte.
V hrnci přiveďte k varu vývar, přidejte nakrájenou citronovou trávu (každý stonek překrojte na cca na 5 větších kusů), galangan nakrájený na hrubé plátky, nakrájené chilli papričky, limetové listy překrojené na půl, chilli pastu, žampiony a nechte vařit 5 minut. Poté přidejte očištěné krevety a vařte další 2 minuty, dochuťte rybí omáčkou.
Na závěr dochuťte limetovou šťávou, případně dosolte. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.