Suroviny
- kalamáry (čerstvé )
- česnek (konfitovaný )
- cherry rajčata
- hladkolistá petržel
- bílé víno (suché )
- extra virgin olivový olej
- ančovička (naložené v oleji)
- máslo
- šalotka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Plátky z olihně po jedné straně mírně nakrojte. Pánev pozvolna rozehřejte. Přidejte olivový olej. Na rozpálenou pánev poklaďte plátky olihně a osmahněte je tak, aby se maso lehce zkroutilo. Poté krátce povařte – asi 5 minut.
- Olihně následně podlijte bílým vínem, které nechte odpařit, aby zůstala po víně pouze kyselost.
- Následně maso z pánve odeberte. Do výpeku přidejte ančovičky, máslo a nakrájenou šalotku. Vše promíchejte a po chvilce přidejte konfitovaný česnek a nechte zkaramelizovat.
- Do pánve přilijte opět trochu bílého vína. Velmi krátce povařte, přidejte již osmažené kalamáry, cherry rajčata a pokrájenou petržel. Na závěr dochuťte solí, pepřem a vše povařte 2-3 minuty, aby se chutě propojily.
PRIMA TIP: Konfitovaný česnek připravíte jednoduše. Celé oloupané stroužky česneku dejte do rendlíku, zalijte je olejem, aby byly ponořené a na mírném ohni nechte pomalu restovat, až stroužky lehce zezlátnou a změknou. Přendejte do sklenice a uchovávejte v lednici. SUper jako chuťovka na topinky, ale i do omáček, pomazánek nebo do těstovin.
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: