Suroviny
- špaldová hladká mouka 200 g
- pekanové ořechy (mleté ) 40 g
- moučkový cukr 40 g
- máslo (studené ) 120 g
- mléko (studené ) 50 ml
- sůl špetka
Slaný karamel
- cukr krupice 100 g
- máslo (pokojové teploty) 80 g
- smetana (30% ,pokojová teplota) 120 ml
- mořská sůl 3/4 lžičky
Náplň
- jablka 3 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- kardamom (mletý ) 1/2 lžičky
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- pekanové ořechy 50 g
Postup přípravy
- Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte mleté pekanové ořechy, cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto.
- To pak zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
- Do pánve vsypte cukr a na mírném plameni nechte cukr zcela rozpustit. V této fázi nemíchejte.
- Karamel odstavte z plotny, postupně pomocí metly vmíchejte smetanu a pak i na kostičky nakrájené máslo a sůl.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.
- Formu vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
- Na pomoučeném vále vyválejte těsto o tloušťce cca 0,5 cm. Plát těsta vložte do formy, přitlačte okraje a přebytek těsta odřízněte pomocí nože. Těsto na dně formy promíchejte na pár místech vidličkou.
- Celou formu s připraveným těstem vyložte nakrájenými jablky, zasypte pekanovými ořechy a nakonec zalijte slaným karamelem.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut.
Jablkový koláč s pekany a slaným karamelem 2 Zdroj: Kitchen Story