Jablkový koláč s pekany a slaným karamelem

Moje hodnocení
3x

Máte doma zásoby podzimních jablek a přemýšlíte, co s nimi? Dobře známé recepty už jste vyzkoušeli, všechny dobroty napečeny? Pak je na čase zkusit jablkový koláč s pekany a slaným karamelem, který pro vás máme právě dnes. Takové kombinaci jen těžko odolat.

1 porce
120 minut

Suroviny

  • hladká špaldová mouka 200 g
  • mleté pekanové ořechy 40 g
  • moučkový cukr 40 g
  • sůl (špetka soli)
  • máslo (studené máslo) 120 g
  • studené mléko 50 ml

Slaný karamel

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte mleté pekanové ořechy, cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto.
  2. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
  3. Do pánve vsypte cukr a na mírném plameni nechte cukr zcela rozpustit. V této fázi nemíchejte.
  4. Karamel odstavte z plotny, postupně pomocí metly vmíchejte smetanu a pak i na kostičky nakrájené máslo a sůl.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.
  7. Formu vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
  8. Na pomoučeném vále vyválejte těsto o tloušťce cca 0,5 cm. Plát těsta vložte do formy, přitlačte okraje a přebytek těsta odřízněte pomocí nože. Těsto na dně formy promíchejte na pár místech vidličkou.
  9. Celou formu s připraveným těstem vyložte nakrájenými jablky, zasypte pekanovými ořechy a nakonec zalijte slaným karamelem.
  10. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kitchen Story

Kitchen Story

… aneb manželé v kuchyni!

Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…

Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.


Přečtěte si také

Recepty