Najděte si recept
Na co máte chuť?

Irský colcannon – luxusní verze bramborové kaše
Národní pokrm, k němuž se vážou dětské vzpomínky každého Ira. I vzdálená připomínka toho, jak brambory držely tuhle zemi nad vodou a jak tzv. bramborový hladomor kdysi přinutil velkou část populace k emigraci. Každopádně toto jídlo aspiruje na to stát se hitem i v Česku, vždyť brambory jsou u nás stejně oblíbené.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- moučné brambory, oloupané a nakrájené na kostky 1–1,5 kg
- sůl
- máslo 5–6 lžic + další k podávání
- kapusta, kadeřávek nebo jiná listová zelenina, nakrájená na menší kousky 3 velké hrsti
- jarní cibulky, nadrobno nakrájené včetně zelené části 3 ks
- mléko nebo smetana 250 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory v hrnci zalijte studenou vodou tak, aby sahala alespoň 2,5 cm nad ně. Přidejte 2 lžíce soli a uveďte do varu.
- Vařte 15 až 20 minut, až brambory půjdou snadno propíchnout vidličkou. Sceďte je přes cedník.
- Hrnec vraťte na plotnu na středně vysoký stupeň. Rozehřejte v něm máslo a pak vsypte nakrájenou kapustu. Smažte 3 až 4 minuty nebo až zavadne a pustí trochu šťávy. Pak přidejte cibulku a smažte ještě minutu.
- Vlijte mléko nebo smetanu, vsypte okapané brambory, snižte na střední stupeň a vidličkou nebo mačkadlem brambory rozmačkejte a promíchejte s kapustou. Je-li třeba, osolte. Colcannon můžete rozprostřít na mísu a doprostřed dát hrudku másla, nebo dejte kousek másla na každou porci. Až se teplem rozpustí, každý si ji ještě vmíchá do brambor.
PRIMA TIP: Colcannon je považován za luxusní jídlo, nikoliv pokrm chudých. V Irsku se dnes někdy část brambor nahrazuje pastinákem, přidává se nadrobno nakrájená vyškvařená slanina, pažitka apod. – vlastně je to pak spíš celé jídlo. Na den sv. Patrika je povinné.