Suroviny
- vejce 1 ks
- mléko 140 ml
- cukr krupice 20 g
- máslo (rozpuštěné ) 50 g
- polohrubá mouka 120 g
- borůvky 130 g
- máslo (na vymazání)
- hrubá mouka (na vysypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Dva hrnky s rovnými stěnami, které vydrží var, důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou pro snadnější vyklopení hotového knedlíku. Můžete je také vyložit tenkou potravinářskou fólií.
- Bílek ušlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutek promíchejte s mlékem, cukrem, rozpuštěným máslem, moukou a kypřicím práškem. Zlehka zapracujte sníh, až vznikne hladké těsto.
- Na dno hrnku dejte trochu těsta, posypte borůvkami, zakryjte těstem a opakujte stejným způsobem, až hrnek naplníte zhruba ze tří čtvrtin. Poslední vrstvou je těsto. Posypte trochu borůvkami a hrnky postavte do hrnce.
- Do hrnce vlijte vodu do poloviny výšky hrníčků, přiklopte a vařte 30 minut.
Hrnkové ovocné knedlíky s borůvkami Zdroj: Velká knedlíková kuchařka