Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hrnkové ovocné knedlíky s borůvkami
Geniální způsob, jak připravit ovocné knedlíky bez zdlouhavého a únavného vyvalování a těsta a zabalování náplně, která chce ven. Použít tak můžete jakékoliv drobné ovoce, nadrobno nakrájená jablka, zavařeninu nebo třeba mletý mák s povidly a ořechy. Servírování v hrníčku posunulo knedlík do kategorie hipsterských jídel, která se vyjímají na instagramu.
do 1 hodiny
2 porce
Suroviny (2 porce)
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- mléko 140 ml
- cukr krupice 20 g
- rozpuštěné máslo 50 g
- polohrubá mouka 120 g
- kypřicí prášek 1 lžička
- borůvky 130 g
- máslo na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Dva hrnky s rovnými stěnami, které vydrží var, důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou pro snadnější vyklopení hotového knedlíku. Můžete je také vyložit tenkou potravinářskou fólií.
- Bílek ušlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutek promíchejte s mlékem, cukrem, rozpuštěným máslem, moukou a kypřicím práškem. Zlehka zapracujte sníh, až vznikne hladké těsto.
- Na dno hrnku dejte trochu těsta, posypte borůvkami, zakryjte těstem a opakujte stejným způsobem, až hrnek naplníte zhruba ze tří čtvrtin. Poslední vrstvou je těsto. Posypte trochu borůvkami a hrnky postavte do hrnce.
- Do hrnce vlijte vodu do poloviny výšky hrníčků, přiklopte a vařte 30 minut.
Další ukázkové recepty z Velké knedlíkové kuchařky najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:
Velká knedlíková kuchařka
Tradiční a stále oblíbená příloha masa a omáček kraluje české kuchyni i v 21. století posedlém štíhlou linií. Knedlíky tvoří nedílnou součást naší historie, ale nejen naší, jak ukazuje tahle kuchařka. Přináší klasické recepty na knedlíky z celého světa, od Ameriky po Asii, na sladké i slané kousky, přílohové, v hlavní roli i do polévky. Ukazuje, že knedlíky si zaslouží zvláštní pozornost a nemusí být nutně jen nudné a těžké.
Vydává nakladatelství Došel karamel.