Suroviny
- mražený hrášek (mražený hrášek (nebo 300 g vyloupaného čerstvého zeleného hrášku)) 1 sáček
- kešu (kešu ořechy nepražené) 1 hrst
- cibule (středně velká cibule, nakrájená) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- drůbeží vývar (drůbeží vývar nebo voda) 1 litr
- vločky (paprikové vločky)
- smetana (případně trocha (rostlinné) smetany na ozdobu)
- sůl
- černý pepř (mletý i čerstvě drcený )
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olej a smažte na něm stroužky česneku, až budou zlatohnědé. Přidejte cibuli, kešu ořechy a smažte ještě 2 až 3 minuty na středním stupni.
- Přidejte hrášek, mletý pepř a promíchávejte asi 2 minuty, vlijte vývar nebo vodu, osolte a vařte asi 8 minut, až hrášek změkne.
- Nechte trochu vychladnout, pak polévku rozmixujte. Znovu ji uveďte do varu a pak stáhněte z plotýnky. Před podáváním ji poprašte drceným pepřem, paprikovými vločkami a případně ozdobte trochou smetany.
Hrášková polévka s kešu ořechy 2 Zdroj: Marek Kučera