James Martin

Hovězí kližka s champem, ožehnutými cibulkami a petrželkovým olejem

Moje hodnocení
5x

Champ je tradiční irský pokrm ze šťouchaných brambor a jarních cibulek, v této verzi navíc obsahuje zelí. Výborně se k němu hodí velký tučnější kus masa, jako je například opomíjená kližka, která se dlouhým pečením promění v excelentně měkké maso plné chuti. Petrželkový olej zazáří i v salátu, na míchaných vajíčkách nebo jako lázeň pro čerstvý chlebík.

4 porce
120 minut
anglická

Maso

  • hovězí kližka 600 g
  • rostlinný olej 1 lžíce
  • hladká mouka 1 lžíce
  • suché červené víno 250 ml
  • celé cibule 4 ks
  • pár snítek tymiánu
  • hovězí vývar 500 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Champ

  • špičaté zelí 1/2 hlávky
  • máslo 2 lžíce
  • jarní cibulky 1 svazek
  • šťouchané brambory 600 g
  • smetana ke šlehání 100 ml

Olej

  • hladkolistá petržel 1 velký svazek
  • olivový olej 100 ml

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kližku nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. V nádobě s poklicí vhodné do trouby (velké hluboké pánvi, širokém hrnci nebo kastrolu) rozehřejte olej. Kližku osolte, opepřete a opečte ze všech stran dohněda. Ztlumte teplotu, pokud by se z oleje začalo kouřit. Maso vyjměte na talíř. Do výpeku vmíchejte mouku a jakmile zezlátne, přilijte víno a míchejte, aby nevznikly hrudky. Zvyšte teplotu.
  2. Cibule oloupejte a vložte v celku do vroucího vína, přidejte tymián a opečené maso, zalijte vývarem, přiklopte, vložte do trouby a pečte 2½ hodiny.
  3. Po 1 hodině pečení vyjměte cibule a nechte je zchladnout v misce.
  4. Zelí nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte zelí a orestujte ho, až lehce zavadne a zezlátne, trvá to zhruba 2 minuty. Jarní cibulky nasekejte nadrobno, přisypte je do hrnce se šťouchanými bramborami, zalijte smetanou a pozvolna zahřívejte. Vmíchejte opečené zelí a dochuťte solí a pepřem. Přiklopte a udržujte teplé.
  5. Pečené cibule opatrně podélně rozpulte. Na středním stupni rozehřejte pánev, vložte do ní cibule řezem dolů a opékejte, až okraje začnou tmavnout.
  6. Lístky petrželky otrhejte a rozmixujte s olivovým olejem, solí a pepřem dohladka – trvá to asi 2 minuty a olej získá sytě zelenou barvu.
  7. Champ a maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a zakápněte petrželkovým olejem. Doplňte opečenými cibulemi a podávejte.

PRIMA TIP: Špičaté zelí je sladší a šťavnatější příbuzný klasického bílého zelí. Hlávka se sbíhá do rozkošné špičky a v naší zeměpisné šířce se objevuje od září do ledna. Potřebuje jen krátkou tepelnou úpravu, aby naplno rozvinulo svůj potenciál, tak ho neduste zbytečně dlouho. Stačí, že lehce zavadne.

Další originální recepty z britské kuchyně najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. září:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty