Maso
- hovězí kližka 600 g
- rostlinný olej 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- červené víno (suché) 250 ml
- cibule (celé ) 4 ks
- tymián (pár snítek )
- hovězí vývar 500 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Champ
- zelí (špičaté ) 1/2 hlávky
- máslo 2 lžíce
- brambory (šťouchané ) 600 g
- smetana ke šlehání 100 ml
Olej
- hladkolistá petržel 1 velký svazek
- olivový olej 100 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kližku nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. V nádobě s poklicí vhodné do trouby (velké hluboké pánvi, širokém hrnci nebo kastrolu) rozehřejte olej. Kližku osolte, opepřete a opečte ze všech stran dohněda. Ztlumte teplotu, pokud by se z oleje začalo kouřit. Maso vyjměte na talíř. Do výpeku vmíchejte mouku a jakmile zezlátne, přilijte víno a míchejte, aby nevznikly hrudky. Zvyšte teplotu.
- Cibule oloupejte a vložte v celku do vroucího vína, přidejte tymián a opečené maso, zalijte vývarem, přiklopte, vložte do trouby a pečte 2½ hodiny.
- Po 1 hodině pečení vyjměte cibule a nechte je zchladnout v misce.
- Zelí nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte zelí a orestujte ho, až lehce zavadne a zezlátne, trvá to zhruba 2 minuty. Jarní cibulky nasekejte nadrobno, přisypte je do hrnce se šťouchanými bramborami, zalijte smetanou a pozvolna zahřívejte. Vmíchejte opečené zelí a dochuťte solí a pepřem. Přiklopte a udržujte teplé.
- Pečené cibule opatrně podélně rozpulte. Na středním stupni rozehřejte pánev, vložte do ní cibule řezem dolů a opékejte, až okraje začnou tmavnout.
- Lístky petrželky otrhejte a rozmixujte s olivovým olejem, solí a pepřem dohladka – trvá to asi 2 minuty a olej získá sytě zelenou barvu.
- Champ a maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a zakápněte petrželkovým olejem. Doplňte opečenými cibulemi a podávejte.
PRIMA TIP: Špičaté zelí je sladší a šťavnatější příbuzný klasického bílého zelí. Hlávka se sbíhá do rozkošné špičky a v naší zeměpisné šířce se objevuje od září do ledna. Potřebuje jen krátkou tepelnou úpravu, aby naplno rozvinulo svůj potenciál, tak ho neduste zbytečně dlouho. Stačí, že lehce zavadne.
Hovězí kližka s champem, ožehnutými cibulkami a petrželkovým olejem Zdroj: Britské dobrodružství Jamese Martina