návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Hovězí kližka s champem, ožehnutými cibulkami a petrželkovým olejem

Hodnoceno: 5x
4 porce
nad 2 hodiny
Hovězí kližka s champem, ožehnutými cibulkami a petrželkovým olejem
Autor: Britské dobrodružství Jamese Martina Hovězí kližka s champem, ožehnutými cibulkami a petrželkovým olejem
Champ je tradiční irský pokrm ze šťouchaných brambor a jarních cibulek, v této verzi navíc obsahuje zelí. Výborně se k němu hodí velký tučnější kus masa, jako je například opomíjená kližka, která se dlouhým pečením promění v excelentně měkké maso plné chuti. Petrželkový olej zazáří i v salátu, na míchaných vajíčkách nebo jako lázeň pro čerstvý chlebík.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kližku nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. V nádobě s poklicí vhodné do trouby (velké hluboké pánvi, širokém hrnci nebo kastrolu) rozehřejte olej. Kližku osolte, opepřete a opečte ze všech stran dohněda. Ztlumte teplotu, pokud by se z oleje začalo kouřit. Maso vyjměte na talíř. Do výpeku vmíchejte mouku a jakmile zezlátne, přilijte víno a míchejte, aby nevznikly hrudky. Zvyšte teplotu. 
  2. Cibule oloupejte a vložte v celku do vroucího vína, přidejte tymián a opečené maso, zalijte vývarem, přiklopte, vložte do trouby a pečte 2½ hodiny.
  3. Po 1 hodině pečení vyjměte cibule a nechte je zchladnout v misce. 
  4. Zelí nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte zelí a orestujte ho, až lehce zavadne a zezlátne, trvá to zhruba 2 minuty. Jarní cibulky nasekejte nadrobno, přisypte je do hrnce se šťouchanými bramborami, zalijte smetanou a pozvolna zahřívejte. Vmíchejte opečené zelí a dochuťte solí a pepřem. Přiklopte a udržujte teplé. 
  5. Pečené cibule opatrně podélně rozpulte. Na středním stupni rozehřejte pánev, vložte do ní cibule řezem dolů a opékejte, až okraje začnou tmavnout. 
  6. Lístky petrželky otrhejte a rozmixujte s olivovým olejem, solí a pepřem dohladka – trvá to asi 2 minuty a olej získá sytě zelenou barvu. 
  7. Champ a maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a zakápněte petrželkovým olejem. Doplňte opečenými cibulemi a podávejte. 

PRIMA TIP: Špičaté zelí je sladší a šťavnatější příbuzný klasického bílého zelí. Hlávka se sbíhá do rozkošné špičky a v naší zeměpisné šířce se objevuje od září do ledna. Potřebuje jen krátkou tepelnou úpravu, aby naplno rozvinulo svůj potenciál, tak ho neduste zbytečně dlouho. Stačí, že lehce zavadne. 

Hovězí kližka s champem, ožehnutými cibulkami a petrželkovým olejem
Autor: Britské dobrodružství Jamese Martina Hovězí kližka s champem, ožehnutými cibulkami a petrželkovým olejem

Další originální recepty z britské kuchyně najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. září: 

Podzimní číslo Prima FRESH 2019

Vychutnejte si podzim plný zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Britské dobrodružství Jamese Martina
James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart