Suroviny
- přepuštěné máslo (nebo olej) 2 lžíce
- cibule (velká ) 1 ks
- mrkev 2 ks
- česnek 3 stroužky
- hlíva ústřičná 300 g
- uzená paprika 1 lžíce
- mletý kmín 1 lžička
- špaldová hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- vývar (nebo voda) 1 litr
- brambory 4 ks
- bobkový list 4 ks
- majoránka 1 lžíce
- saturejka 1 lžička
- fazole v tomatové omáčce 1 plechovka (400 g)
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na přepuštěném másle nebo oleji orestujte cibuli nakrájenou nahrubo dozlatova. Přidejte mrkve na půlkolečka, nasekaný česnek a hlívu natrhanou na proužky. Restujte 5 minut a poté zasypte uzenou paprikou, mletým kmínem a moukou.
- Promíchejte a zalijte studeným či vlažným vývarem nebo vodou a dobře prošlehejte metličkou dohladka. Přihoďte na kostky nakrájené brambory, osolte, opepřete a přidejte bokové listy, majoránku a saturejku.
- Vařte na mírném ohni pod pokličkou 10 minut, poté přidejte plechovku fazolí v tomatě a vařte ještě 10 minut, až budou brambory a mrkev měkké.
- Nakonec přidejte nasekanou hladkolistou petržel a podávejte.
Hlívový guláš s fazolemi 2 Zdroj: Klára Michalová