Suroviny
- hladkolistá petržel 10 g
- bazalka (čerstvá ) 10 g
- máta (čerstvá ) 5 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- voda 50 ml
- citronová kůra 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- kuřecí prsa 600 g
- chléb (kváskový, nakrájený na kostičky) 120 g
- římský salát 400 g
- cherry rajčata ( nakrájená na čtvrtky) 120 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dip
- bílý jogurt 200 g
- parmazán (nastrouhaný) 40 g
- bylinky (čerstvé,pažitka, petržel...)
- citronová šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte uzavíratelnou nádobu, vyšší mixovací nádobu a tyčový mixér.
- Do mixovací nádoby vložte petrželovou nať, bazalku, česnek, mátu, 1 lžíci oleje, vodu, citronovou kůru a šťávu a pepř a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a vložte do uzavíratelné nádoby. Poté je zalijte připravenou marinádou, nádobu uzavřete, dejte do chladu a nechte alespoň 2 hodiny marinovat.
- Mezitím připravte dip. V misce smíchejte bílý jogurt, najemno nastrouhaný parmazán, nadrobno nakrájené bylinky, sůl a pepř. Dochuťte citronovou šťávou.
- Zároveň připravte krutony z kváskového chleba: Na středním plameni zahřejte pánev s 1 lžící olivového oleje, poté plamen snižte na mírný stupeň, do pánve přisypte kváskový chléb a za občasného promíchání opékejte 6–7 minut. Po uplynutí uvedeného času plamen vypněte a krutony nechte na horké pánvi dojít dokřupava.
- Jakmile budou prsa namarinovaná, důkladně rozpalte gril. Poté prsa osolte a zprudka grilujte 6–7 minut z každé strany. Po uplynutí uvedeného času maso přesuňte na okrajovou část roštu, kde je teplota méně intenzivní, gril přiklopte a kuřecí prsa dopékejte 4–5 minut.
- Mezitím nachystejte větší mísu. Do té nahrubo nakrájejte salát, přidejte cherry rajčátka, krutony z kváskového chleba a parmazánový dip a důkladně promíchejte.
- Jakmile bude maso hotové, nakrájejte ho na tenké plátky a podávejte se salátem.
Grilovaná kuřecí prsa v bylinkové marinádě se salátem a parmazánovým dipem 2 Zdroj: Jíme zdravě - grilovací speciál
Grilovaná kuřecí prsa v bylinkové marinádě se salátem a parmazánovým dipem 2 Zdroj: Jíme zdravě - grilovací speciál