Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilovaná chobotnice s tahini omáčkou
Před chobotnicí netřeba mít zbytečný respekt. Šéf vám ukáže, jak z ní připravit skvělé pohoštění.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Chobotnice
- toustový chléb
- tahini
- vlašské ořechy
- Citron
- petrželka
- Chilli paprička 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Chobotnici naložte do citronové šťávy a olivového oleje a nechte asi 2 hodiny marinovat v lednici. Pak maso pozvolna vařte v osolené vodě asi 20–30 minut.
- Mezitím si připravte omáčku: toustový chleba rozmixujte, přidejte tahini, nasekané ořechy, citronovou šťávu, sůl, pepř, chilli papričky a petrželku. V případě potřeby nařeďte vodou a spojte.
- Chobotnici očistěte, naporcujte, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Na grilovací pánvi nechte rozehřát olivový olej a orestujte na něm maso ze všech stran. Přidejte česnek nakrájený na kolečka, pokapejte olejem, pokrájejte, nandejte na talíř a posypte ještě chilli.
- Pánev zalijte trochou vody, vzniklou omáčkou polijte chobotnici a podávejte spolu s tahini omáčkou, kterou jste zakápli olivovým olejem.
Grilovaná chobotnice s tahini omáčkou, foto: Vlado Kníž