Suroviny
- hladká mouka (nebo italská mouka typu 00) 250 g
- voda (teplá) 100 ml
- extra virgin olivový olej 3 lžíce + na potření
- mozzarella (z kravského mléka (fior di latte) nebo uzená mozzarella) 5 koulí
- strouhanka (ze suchého pečiva) 6 lžic
- vinný kámen (kámen na pečení nebo velký silný plech na pečení)
- plech (bez okrajů)
- mořská sůl
Tajemství jedinečnosti této speciality spočívá v tom, že se těsto rozválí velmi tence, aby se rychle upeklo a nemělo čas vstřebat roztavený sýr. Strouhanka absorbuje syrovátku unikající ze sýru.
Článek
20x oblíbená pizza v různých provedeních
Pizza se v průběhu staletí stala skutečným fenoménem a je to jedno z jídel, o kterých lze říct, že je oblíbená na celém světě! Pečená placka z jednoduchého těsta obložená...
Postup přípravy
- Nejprve připravte těsto smícháním mouky, teplé vody a olivového oleje. Bude-li to nutné, přilijte další vodu. Hněťte, dokud těsto nebude hladké a pružné. Potom ho přemístěte do mísy, přikryjte ho a nechte hodinu odpočívat.
- Vložte kámen na pečení nebo velký silný plech na spodní rošt trouby. Předehřívejte troubu na 220 °C (plynovou troubu na stupeň 7) nejméně 30 minut.
- Rozdělte těsto na 2 části, z nichž jedna je trochu větší než druhá. Rozválejte menší část přímo na papíru na pečení co nejtenčeji do kulaté placky o průměru 30 cm, hojně přitom posypávejte moukou. Vsuňte na plech bez okrajů.
- Rozkrojte koule mozzarelly na polovinu a vymačkejte z nich tekutinu. Obalte je ve strouhance. Nasypte na placku zbylou strouhanku a rozložte na ni sýr klenutou stranou nahoru. Rozválejte zbývající těsto tak tence, jak dovedete. Placka by měla být trochu větší než placka z první části těsta. Položte těsto na mozzarellu a opatrně ho stlačte dolů kolem každého kousku sýra. Tupým okrajem vykrajovací formičky přitiskněte těsto obklopující sýry ke spodnímu těstu – použijte takovou vykrajovací formičku, které má kulatý tvar a velikostně je o trochu větší než rozkrojené koule mozzarelly. V těstě nesmí být žádné díry, jimiž by mohl sýr téct ven. Okraje placek stlačte k sobě a stočte je. Potřete těsto olivovým olejem a posypte ho solí.
- Po otevření dvířek trouby postupujte rychle. Vložte focacciu na papíře na pečení na horký kámen na pečení nebo na plech. Jestliže jste odvážní, zkuste ji dát do trouby tak, aby papír zůstal na plechu bez okrajů – chce to praxi!
- Pečte 10–15 minut, dokud těsto nezezlátne. Potom vyjměte z trouby a okamžitě podávejte. Rozřezejte kráječem na pizzu na klínky s vytékajícím sýrem.