Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dýňové lasagne s houbami
Pěkně domácké a hřejivé jako všechna zapečená jídla – na lasagne se prostě každý těší. Vláčná náplň přídavkem dýně ještě získá. Toto jídlo je lepší připravit den předem a na druhý den jen upéct.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- Olivový olej 1 lžíce
- máslová dýně nakrájená na kostičky 220 g
- červená paprika nakrájená na kostičky 1 ks
- cibule nakrájená nahrubo 1 ks
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- houby nakrájené na plátky 220 g
- loupaná krájená rajčata 800 g (2 plechovky)
- rajčatové pyré 1 lžíce
- Cukr 2 lžičky
- čerstvý tymián 1 lžíce
- čerstvý špenát, nakrájený 100 g
- Lasagne 6–8 plátů
- sůl a čerstvě namletý pepř
Sýrová omáčka:
- Máslo 75 g
- hladká mouka 75 g
- horké mléko 900 ml
- dijónská hořčice 2 lžičky
- sýr typu Gruyѐre nebo ementál, nastrouhaný 100 g
- mozzarella nakrájená na kostičky 250 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Olej rozehřejte ve velkém kastrolu. Přidejte dýni, papriku, cibuli a česnek a na středním plameni smažte 4 až 5 minut, až cibule trochu zvláční. Přidejte houby, rajčata, cukr, tymián, špetku soli a pepře a přikryjte pokličkou. Vařte na nízkém plameni 20 až 30 minut, až zelenina změkne. Vsypte špenát a promíchejte, aby zavadl.
- Mezitím si připravte sýrovou omáčku. Máslo rozehřejte v kastrolu, vsypte mouku, 1 minutu smažte a pak pomalu zašlehávejte horké mléko, až vznikne hladká hustá omáčka. Osolte ji, opepřete, vmíchejte hořčici a polovinu tvrdého sýra.
- Třetinu rajčatové omáčky rozestřete na dno zapékací formy a pokryjte třetinou sýrové omáčky. Navrch rozložte vrstvu lasagní a posypte polovinou mozzarelly. Naneste polovinu zbylé dýňové omáčky a pak polovinu zbylé sýrové omáčky. Pak rozložte další vrstvu lasagní a posypte zbylou mozzarellou. Navrch rozestřete zbylou dýňovou a pak sýrovou omáčku. Posypte zbylým tvrdým sýrem. Připravenou formu dejte nejméně na 6 hodin, lépe přes noc, do ledničky, aby lasagne změkly.
- Troubu předehřejte na 200 °C a lasagne zapékejte 45 minut, až zezlátnou a omáčka bude probublávat.
Dýňové lasagne s houbami; foto: Marek Kučera