Suroviny
- vepřová plec (nenahrazujte libovým masem) 1 kg
- cibule (velká ) 2 ks
- mrkev (do základu) 200 g
- mrkev (na dokončení) 350 g
- máslo (do základu) 30 g
- máslo (na dokončení) 30 g
- sádlo 40 g
- mletý kmín 1/2 lžičky
- vývar 600 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
Bramborová kaše
Postup přípravy
- Maso vyndejte z lednice alespoň hodinu předtím, než budete vařit. Nakrájejte ho na větší kostky. Vývar nechte na plotně ohřívat.
- Mrkev omyjte, oloupejte (slupky můžete schovat na vývar) a nakrájejte na slabá kolečka nebo nastrouhejte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Maso řádně osolte a opepřete.
- Ideálně v litinovém hrnci rozehřejte máslo se sádlem a až bude horké, přidejte maso. Opečte ho dohněda ze všech stran a děrovanou naběračkou vyndejte do misky ven.
- Nechte ho stranou. Do toho samého hrnce nasypte mrkev a stáhněte plamen na střední stupeň. Restujte dozlatova a až poté přidejte cibuli.
- Cibule totiž karamelizuje mnohem dříve, proto je potřeba ji přidat později, aby se nespálila. Nezapomínejte základ míchat a seškrabávat napečenou zeleninu, bude se hodně přichytávat (to je ale přesně to, co vaší omáčce dodá nezaměnitelnou chuť).
- Až bude cibule také orestovaná do zlatohněda, přidejte maso, kmín, promíchejte a zalijte horkým vývarem tak, aby maso bylo ponořené jen do tří čtvrtin. Zbytek vývaru si nechte na později.
- Přiklopte pokličkou a duste velmi zlehka 60–90 minut, dokud nebude maso hezky měkké. Vývar by měl opravdu jen lehounce probublávat.
- Až bude masíčko krásně měkké, vyndejte ho pinzetou nebo děrovanou naběračkou a vložte do mísy. Vývar se zeleninou rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Maso vraťte do omáčky a prohřívejte. Pokud bude omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem. Já jsem nakonec použila téměř všechen.
- Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji šikmo na kolečka. Rozehřejte pánev s máslem a přidejte mrkev. Orestujte ji hezky dozlatova z obou stran a přidejte do omáčky.
- Na středním plameni vařte přikryté pokličkou, dokud nebude mrkev hezky na skus – ani měkká, ani tvrdá.
- Kaše: Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Vložte je do většího hrnce, propláchněte a zalijte již vroucí vodou. Brambory si tak zachovají více vitaminu C.
- Přidejte lžičku soli a vařte doměkka při vyšší teplotě, zpola přikryté poklicí. Až budou brambory hotové, nevypínejte varnou desku, brambory sceďte a vraťte zpět na plotnu.
- Nyní s hrncem opatrně pohybujte „sem a tam“, aby se brambory rozpohybovaly a vypařila se opravdu všechna voda. Ta je totiž velkým nepřítelem bramborové kaše.
- Až bude voda vypařená, v rendlíku rozehřejte máslo, v druhém rendlíku ohřejte smetanu a pusťte se do ruční práce. Brambory nejdříve šťouchadlem/metlou rozmačkejte, co nejvíce to jde.
- Poté přilijte část másla i smetany a míchejte. Pokračujte v přilévání a míchání, dokud nebude kaše hustá podle vaší chuti. Samozřejmě můžete použít i ruční mixér nebo balónovou metlu u stolního robota.
- Pamatujte ale, že by se kaše neměla šlehat dlouho a vysokou rychlostí, protože by brambory pustily moc škrobu a kaše by byla jako lepidlo.
- Než budete kaši servírovat, ještě ji přelijte zbytkem rozpuštěného másla a přikryjte pokličkou, aby neoschla.
- Maso podávejte s hotovou kaší a ozdobené mikrobylinkami.
TIPY: Na tento pokrm můžete použít i hovězí – je nutné použít nějaké prorostlé – loupanou plec, kližku nebo krk. Samozřejmě budete muset i přidat čas na dušení, počítejte s 1–2 hodinami navíc.
A pokud nemáte litinový hrnec, můžete maso v hrnci dát dusit do trouby na 140 °C.
Dušené vepřové maso v mrkvi s bramborovou kaší 2 Zdroj: Cat & Cook