reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Dušené vepřové maso v mrkvi s bramborovou kaší
Autor: Cat & Cook Dušené vepřové maso v mrkvi s bramborovou kaší

Dušené vepřové maso v mrkvi s bramborovou kaší

Hodnoceno: 4x
Tak schválně, kdo z vás má rád vepřové v mrkvi? Je možné, že vám toto jídlo nechutná od dob školní jídelny, ale věřte nám, že se dá připravit opravdu skvěle. A s takovou bramborovou kaší jde o obzvlášť výtečnou obědovou záležitost.
nad 2 hodiny
3–4 porce

reklama

Postup

  1. Maso vyndejte z lednice alespoň hodinu předtím, než budete vařit. Nakrájejte ho na větší kostky. Vývar nechte na plotně ohřívat.
  2. Mrkev omyjte, oloupejte (slupky můžete schovat na vývar) a nakrájejte na slabá kolečka nebo nastrouhejte.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Maso řádně osolte a opepřete.
  4. Ideálně v litinovém hrnci rozehřejte máslo se sádlem a až bude horké, přidejte maso. Opečte ho dohněda ze všech stran a děrovanou naběračkou vyndejte do misky ven.
  5. Nechte ho stranou. Do toho samého hrnce nasypte mrkev a stáhněte plamen na střední stupeň. Restujte dozlatova a až poté přidejte cibuli.
  6. Cibule totiž karamelizuje mnohem dříve, proto je potřeba ji přidat později, aby se nespálila. Nezapomínejte základ míchat a seškrabávat napečenou zeleninu, bude se hodně přichytávat (to je ale přesně to, co vaší omáčce dodá nezaměnitelnou chuť).
  7. Až bude cibule také orestovaná do zlatohněda, přidejte maso, kmín, promíchejte a zalijte horkým vývarem tak, aby maso bylo ponořené jen do tří čtvrtin. Zbytek vývaru si nechte na později.
  8. Přiklopte pokličkou a duste velmi zlehka 60–90 minut, dokud nebude maso hezky měkké. Vývar by měl opravdu jen lehounce probublávat.
  9. Až bude masíčko krásně měkké, vyndejte ho pinzetou nebo děrovanou naběračkou a vložte do mísy. Vývar se zeleninou rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  10. Maso vraťte do omáčky a prohřívejte. Pokud bude omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem. Já jsem nakonec použila téměř všechen.
  11. Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji šikmo na kolečka. Rozehřejte pánev s máslem a přidejte mrkev. Orestujte ji hezky dozlatova z obou stran a přidejte do omáčky.
  12. Na středním plameni vařte přikryté pokličkou, dokud nebude mrkev hezky na skus – ani měkká, ani tvrdá.
  13. Kaše: Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Vložte je do většího hrnce, propláchněte a zalijte již vroucí vodou. Brambory si tak zachovají více vitaminu C.
  14. Přidejte lžičku soli a vařte doměkka při vyšší teplotě, zpola přikryté poklicí. Až budou brambory hotové, nevypínejte varnou desku, brambory sceďte a vraťte zpět na plotnu.
  15. Nyní s hrncem opatrně pohybujte „sem a tam“, aby se brambory rozpohybovaly a vypařila se opravdu všechna voda. Ta je totiž velkým nepřítelem bramborové kaše.
  16. Až bude voda vypařená, v rendlíku rozehřejte máslo, v druhém rendlíku ohřejte smetanu a pusťte se do ruční práce.  Brambory nejdříve šťouchadlem/metlou rozmačkejte, co nejvíce to jde.
  17. Poté přilijte část másla i smetany a míchejte. Pokračujte v přilévání a míchání, dokud nebude kaše hustá podle vaší chuti. Samozřejmě můžete použít i ruční mixér nebo balónovou metlu u stolního robota.
  18. Pamatujte ale, že by se kaše neměla šlehat dlouho a vysokou rychlostí, protože by brambory pustily moc škrobu a kaše by byla jako lepidlo.
  19. Než budete kaši servírovat, ještě ji přelijte zbytkem rozpuštěného másla a přikryjte pokličkou, aby neoschla.
  20. Maso podávejte s hotovou kaší a ozdobené mikrobylinkami.

TIPY: Na tento pokrm můžete použít i hovězí – je nutné použít nějaké prorostlé – loupanou plec, kližku nebo krk. Samozřejmě budete muset i přidat čas na dušení, počítejte s 1–2 hodinami navíc.

A pokud nemáte litinový hrnec, můžete maso v hrnci dát dusit do trouby na 140 °C. 

Dušené vepřové maso v mrkvi s bramborovou kaší
Autor: Cat & Cook Dušené vepřové maso v mrkvi s bramborovou kaší

reklama

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/