Vdolky
- máslo 100 g
- mléko 230 ml
- droždí (čerstvé) 21 g (1/2 kostky)
- hladká mouka 250 g
- cukr krupice 80 g
- vejce 2 ks
- pšeničná chlebová mouka (hladká ) 250 g
- mletá skořice 1 menší lžička
- vanilka (nebo 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu) 1 ks
- sádlo (nebo přepuštěné máslo na smažení) asi 500 g
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl 5 g
K podávání
- švestková povidla 200 g
- tvrdý tvaroh 100 g
- smetana ke šlehání 300 ml
Postup přípravy
- Máslo vytáhněte z lednice minimálně 3 hodiny před přípravou.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlahé. Horké by zabilo kvasinky v droždí. Do misky rozdrobte droždí, zalijte 60 ml mléka a promíchejte s 1 lžičkou mouky a 1 lžičkou cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut a na povrchu se utvoří bublinky.
- Ve zbylém mléku prošlehejte vidličkou vejce. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte zbylý cukr, sůl, skořici, vyškrábnutou dřeň z vanilky nebo vanilkovou esenci a promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek a mléko s vejci a vařečkou vypracujte nelepivé těsto. Asi po 6–8 minutách začne tvořit kouli. Pozvolna do něj zapracovávejte po kouskách máslo a pokračujte v hnětení, až bude těsto hladké, lesklé a elastické. Pokud těsto zmáčknete, vrátí se ihned zpět. Práci si samozřejmě můžete zjednodušit použitím robota s nástavcem hnětací hák. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 1–1½ hodiny.
- Vykynuté těsto několikrát podeberte a otočte, aby z něj vyprchal přebytečný plyn. Vyklopte ho na pomoučený vál a prohněťte. Z těsta odkrajujte kousky o velikosti golfového míčku, asi o váze 30–35 g, a tvarujte z nich kuličky. Skládejte je v dostatečných rozestupech vedle sebe na vál nebo plech vyložený pečicím papírem, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout. Dvojnásobně se zvětší.
- V širokém kastrolu rozehřejte sádlo či máslo na 160–170 °C, na hladině se utvoří pár drobných bublinek. Je důležité udržovat stálou teplotu, při moc vysoké budou vdolky syrové, při nižší nasáknou moc tuku. Vdolky podeberte pomoučenou špachtlí, lehce, ale hluboko je promáčkněte uprostřed a opatrně je vkládejte do tuku. Zbytečně je ale nemačkejte, aby zůstaly nadýchané. Smažte je dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. V tuku by měly plavat, jen tak ho zbytečně moc nenasáknou, nechte jim proto mezi sebou volné místo. Vyjměte je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku.
- Tvaroh nastrouhejte najemno do misky, smetanu ušlehejte na šlehačku. Osmažené vdolky namažte povidly, posypte nebo obtiskněte ve strouhaném tvarohu a ozdobte šlehačkou.
Domácí smažené vdolky s povidly 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová