reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Domácí smažené vdolky s povidly
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Domácí smažené vdolky s povidly

Domácí smažené vdolky s povidly

Hodnoceno: 16x
Nejoblíbenější jídlo ze školní jídelny i hrdina několika pohádek. Ochuťte těsto vanilkou a skořicí, osmažte vdolky na sádle nebo přepuštěném másle, potřete je domácími povidly, ozdobte šlehačkou a s prvním kousnutím se ocitnete v ráji.
nad 2 hodiny
30 ks porcí

reklama

Postup

  1. Máslo vytáhněte z lednice minimálně 3 hodiny před přípravou. 
  2. Mléko ohřejte, aby bylo vlahé. Horké by zabilo kvasinky v droždí. Do misky rozdrobte droždí, zalijte 60 ml mléka a promíchejte s 1 lžičkou mouky a 1 lžičkou cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut a na povrchu se utvoří bublinky. 
  3. Ve zbylém mléku prošlehejte vidličkou vejce. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte zbylý cukr, sůl, skořici, vyškrábnutou dřeň z vanilky nebo vanilkovou esenci a promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek a mléko s vejci a vařečkou vypracujte nelepivé těsto. Asi po 6–8 minutách začne tvořit kouli. Pozvolna do něj zapracovávejte po kouskách máslo a pokračujte v hnětení, až bude těsto hladké, lesklé a elastické. Pokud těsto zmáčknete, vrátí se ihned zpět. Práci si samozřejmě můžete zjednodušit použitím robota s nástavcem hnětací hák. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 1–1½ hodiny. 
  4. Vykynuté těsto několikrát podeberte a otočte, aby z něj vyprchal přebytečný plyn. Vyklopte ho na pomoučený vál a prohněťte. Z těsta odkrajujte kousky o velikosti golfového míčku, asi o váze 30–35 g, a tvarujte z nich kuličky. Skládejte je v dostatečných rozestupech vedle sebe na vál nebo plech vyložený pečicím papírem, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout. Dvojnásobně se zvětší. 
  5. V širokém kastrolu rozehřejte sádlo či máslo na 160–170 °C, na hladině se utvoří pár drobných bublinek. Je důležité udržovat stálou teplotu, při moc vysoké budou vdolky syrové, při nižší nasáknou moc tuku. Vdolky podeberte pomoučenou špachtlí, lehce, ale hluboko je promáčkněte uprostřed a opatrně je vkládejte do tuku. Zbytečně je ale nemačkejte, aby zůstaly nadýchané. Smažte je dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. V tuku by měly plavat, jen tak ho zbytečně moc nenasáknou, nechte jim proto mezi sebou volné místo. Vyjměte je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku. 
  6. Tvaroh nastrouhejte najemno do misky, smetanu ušlehejte na šlehačku. Osmažené vdolky namažte povidly, posypte nebo obtiskněte ve strouhaném tvarohu a ozdobte šlehačkou. 
Domácí smažené vdolky s povidly
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Domácí smažené vdolky s povidly

reklama

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/
Související témata: vdolky , povidla , Sladké , Česká kuchyně