Ivana Jindřichová

Domácí smažené vdolky s povidly

Moje hodnocení
18x

Nejoblíbenější jídlo ze školní jídelny i hrdina několika pohádek. Ochuťte těsto vanilkou a skořicí, osmažte vdolky na sádle nebo přepuštěném másle, potřete je domácími povidly, ozdobte šlehačkou a s prvním kousnutím se ocitnete v ráji.

1 porce
120 minut
česká

Vdolky

  • máslo 100 g
  • mléko 230 ml
  • čerstvé droždí 21 g (1/2 kostky)
  • hladká mouka 250 g
  • cukr krupice 80 g
  • vejce 2 ks
  • pšeničná hladká chlebová mouka 250 g
  • sůl 5 g
  • mletá skořice 1 menší lžička
  • vanilka nebo 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu 1 ks
  • sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení asi 500 g
  • hladká mouka na pomoučení

K podávání

  • povidla 200 g
  • tvrdý tvaroh 100 g
  • smetana ke šlehání 300 ml

Postup přípravy

  1. Máslo vytáhněte z lednice minimálně 3 hodiny před přípravou.
  2. Mléko ohřejte, aby bylo vlahé. Horké by zabilo kvasinky v droždí. Do misky rozdrobte droždí, zalijte 60 ml mléka a promíchejte s 1 lžičkou mouky a 1 lžičkou cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut a na povrchu se utvoří bublinky.
  3. Ve zbylém mléku prošlehejte vidličkou vejce. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte zbylý cukr, sůl, skořici, vyškrábnutou dřeň z vanilky nebo vanilkovou esenci a promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek a mléko s vejci a vařečkou vypracujte nelepivé těsto. Asi po 6–8 minutách začne tvořit kouli. Pozvolna do něj zapracovávejte po kouskách máslo a pokračujte v hnětení, až bude těsto hladké, lesklé a elastické. Pokud těsto zmáčknete, vrátí se ihned zpět. Práci si samozřejmě můžete zjednodušit použitím robota s nástavcem hnětací hák. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 1–1½ hodiny.
  4. Vykynuté těsto několikrát podeberte a otočte, aby z něj vyprchal přebytečný plyn. Vyklopte ho na pomoučený vál a prohněťte. Z těsta odkrajujte kousky o velikosti golfového míčku, asi o váze 30–35 g, a tvarujte z nich kuličky. Skládejte je v dostatečných rozestupech vedle sebe na vál nebo plech vyložený pečicím papírem, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout. Dvojnásobně se zvětší.
  5. V širokém kastrolu rozehřejte sádlo či máslo na 160–170 °C, na hladině se utvoří pár drobných bublinek. Je důležité udržovat stálou teplotu, při moc vysoké budou vdolky syrové, při nižší nasáknou moc tuku. Vdolky podeberte pomoučenou špachtlí, lehce, ale hluboko je promáčkněte uprostřed a opatrně je vkládejte do tuku. Zbytečně je ale nemačkejte, aby zůstaly nadýchané. Smažte je dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. V tuku by měly plavat, jen tak ho zbytečně moc nenasáknou, nechte jim proto mezi sebou volné místo. Vyjměte je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku.
  6. Tvaroh nastrouhejte najemno do misky, smetanu ušlehejte na šlehačku. Osmažené vdolky namažte povidly, posypte nebo obtiskněte ve strouhaném tvarohu a ozdobte šlehačkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ivana Jindřichová

Cat and cook Ivana Jindřichová

Blogerka Cat & Cook, vlastním jménem Ivana Jindřichová, propadla jídlu ve 12 letech a od té doby stále vaří. Nejdřív pro sebe a pro mamku, pak pro přítele, pak pro spolubydlící a přátele, pro partnera a teď už i pro své čtenáře. Miluje kočky, které jsou také poznávacím znamením jejího blogu. Po Mindě přišly Miňonka a Laskonka, které se neobyčejně hodí do její nové, už třetí kuchařky, z edice Sladká. Obsahuje recepty na dezerty z Čech i celého světa, které doplňují oblíbená sladká jídla a velikonoční a vánoční recepty. Podrobně popsané postupy, odpovědi na všechny otázky, které si při přípravě kladete, a krásné fotografie vás dovedou ke kýženému výsledku. Zaručeně se dočkáte nehynoucí lásky svých nejbližších.

shop.catandcook.cz


Přečtěte si také

Recepty