Rozkvas
- kvásek 20 g
- voda 100 g
- hladká mouka (pšeničná) 100 g
Těsto
- rozkvas 65 g (ze zbytku upečte chléb)
- hladká mouka (pšeničná ) 500 g
- třtinový cukr 20 g
- olivový olej 25 g
- voda (vlažná ) 250 g
- sůl 12 g
Náplň
- rajčata (sekaná ) 400 g
- oregano (sušené ) 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
- šunka (nejlépe italské prosciutto cotto)
- mozzarella (na pizzu*) 150–200 g
- rukola (nebo čerstvá bazalka na ozdobu)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Jako první připravte večer předem kvas – pokud plánujete dělat pizzu k večeři. Pokud k obědu, kvas připravte ráno den předem.
- Kvásek nejdříve rozmíchejte ve vodě a poté přidejte i mouku a pořádně spolu propojte.
- Mísu s kvasem přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin odpočívat.
- Druhý den ráno (pizza na večeři) nebo ten den večer (pizza k obědu) zadělejte těsto.
- Do mísy přesejte mouku, přidejte cukr, sůl, olej, vodu a rozkvas. Ze zbývajícího rozkvasu můžete třeba udělat lívance nebo chleba.
- Těsto nyní zpracujte. Pokud to děláte v robotu, použijte nástavec typu hák a na střední stupeň nechte 10 minut pracovat.
- Těsto dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin zrát.
- Pokud je to možné, těsto během zrání třikrát přeložte a opět vraťte do mísy.
- Po 12 hodinách těsto rozdělte na 4 stejně velké kousky, které vyválejte do kruhu a položte na ně náplň.
- Troubu rozehřejte na 250 °C.
- Rajčatovou směs uděláte takto: sekaná rajčata dejte do mixéru, přidejte, sůl, oregano a olej a promixujte.
- Pizzovou placku položte na pečicí papír, potřete rajčatovou směsí, ozdobte šunkou dle chuti a nakrájenou mozzarelou a dejte do rozpálené trouby na pizza kámen i s pečicím papírem. Pizza se tak nepřilepí a navíc se lépe na papíru přenáší.
- Pečte 10–12 minut.
- Po upečení vyjměte z trouby, nechte chvilku vychladnout, ozdobte bazalkou či rukolou a krájejte pizza kráječem.
- Takto upečte všechny 4 pizzy.
PRIMA TIP: Pokud neumíte pracovat s kvasem a chtěli byste použít droždí, zadělejte těsto s 7 g sušeného droždí nebo 30 g čerstvého a nechte kynout pouze 1 hodinu. U náplní a pečení postupujte úplně stejně.
* Mozzarella na pizzu není ta, kterou nejspíš znáte z běžných supermarketech a prodává se v nálevu. Tento druh mozzarelly seženete spíše v italských obchodech u sýrového pultu.