Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Cupcaky s citronovým krémem a malinami

Moje hodnocení
9x

Cupcake vás musí uchvátit svým vzhledem. Je to váš dortík na pár soust, tak vás nesmí zklamat. Základ je lehký, křehký a vláčný, zdobení senzační a neodolatelné. O lehkost se postará citronový krém prošlehaný s mascarpone.

12 porcí
60 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte krém. V míse prošlehejte vejce a žloutky. Z citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu (zhruba 90 ml). Šťávu smíchejte s cukrem v rendlíku a zahřívejte ji na středním stupni, až se cukr rozpustí. Jakmile začne roztok vřít, vlijte ho za stálého šlehání do vaječné pěny. Zahřívejte na mírném stupni za stálého míchání zhruba 4–5 minut, až směs zhoustne a na povrchu se objeví jedna nebo dvě bubliny.
  2. Rendlík odstavte a do vaječné hmoty vmíchejte po kostičkách máslo. Další kostičku přidejte, až když je předchozí zapracovaná. Krém musí být hladký. Dejte ho do čisté nádoby a na povrch položte potravinářskou fólii, aby se na něm neutvořil škraloup. Nechte krém zcela vychladnout a pak ho uložte do chladničky.
  3. Troubu předehřejte na180 °C. Plech na 12 muffinů vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírovými košíčky.
  4. Máslo, citronovou kůru a cukr šlehejte do hladké pěny. Po jednom přidávejte vejce a nakonec zakysanou smetanu. Prošlehejte, prosejte navrch mouku, kypřicí prášek a sůl a zapracujte pomocí špachtle do těsta. Znovu krátce prošlehejte, přidejte maliny a šlehejte pár vteřin, až se rozpadnou a obarví těsto růžovými pruhy.
  5. Těsto rozdělte do papírových košíčků či do formy a pečte v předehřáté troubě asi 22 minut. Zkontrolujte je špejlí – zapíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li suchá a čistá, muffiny vyjměte a nechte zchladnout. V opačném případě je chvíli ještě dopečte. Upečené muffiny nechte chladnout 5 minut ve formě, pak je opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  6. Citronový krém prošlehejte s mascarpone do zhoustnutí a rozdělte krém na muffiny. Ozdobte vršek malinou, zlehka pocukrujte a podávejte.

PRIMA TIP: Citronový krém můžete připravit až 3 dny před zdobením cupcaků a uložit ho do lednice. Aby nevyschl, zavřete ho do sáčku se zipem nebo do plastové nádoby a zmrazte – v mrazničce vydrží několik měsíců. Cupcaky chutnají nejlépe v den, kdy byly upečeny. Pokud je skladujete bez krému, vydrží v dobře uzavřené nádobě o jeden den déle.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Slovart Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty