James Martin

Čokoládový koláč s černým pivem

Moje hodnocení
5x

Na tenhle koláč použijte stout – tmavé, svrchně kvašené pivo, které skvěle funguje v těstě i v polevě. Pokud byste ho náhodou nesehnali, můžete zkusit i tuzemské tmavé či černé pivo, nejspíš narazíte na tmavý ležák nebo spodně kvašené výčepní pivo, které kvasí delší dobu při nižších teplotách, ale nedocílíte stejné chuti.

10 porcí
90 minut
anglická

Těsto

  • máslo 200 g
  • hořká čokoláda, nalámaná na kousky 150 g
  • tmavé pivo typu stout (např. Guinness) 300 ml
  • vejce 4 ks
  • jemný, světle hnědý cukr 500 g
  • hladká mouka 340 g
  • kypřicí prášek 1 sáček

Poleva

  • čerstvý smetanový sýr (žervé, lučina, philadelphia) 400 g
  • tmavé pivo typu stout 25 ml
  • cukr moučka 200 g
  • pár čtverečků hořké nebo mléčné čokolády na ozdobení

Postup přípravy

  1. Do velké žáruvzdorné mísy rozkrájejte máslo, nalámejte čokoládu a zalijte pivem. Postavte ji na hrnec se zvolna vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a zahřívejte, až se máslo a čokoláda rozpustí. Promíchejte, sejměte a nechte trochu zchladnout.
  2. Troubu předehřejte na 150 °C. Hlubokou dortovou formu vyložte pečicím papírem.
  3. Do čokoládové směsi zašlehejte vejce a cukr a zlehka do ní zapracujte mouku s kypřicím práškem. Vlijte hladké těsto do připravené formy a pečte zhruba 1 hodinu. Zapíchněte do středu špejli a vytáhněte ji. Je-li čistá, těsto je upečené, pokud na ní ulpívají vlhké drobky, dopečte ho ještě chvíli. Upečený koláč vyjměte a nechte zchladnout ve formě.
  4. Na polevu prošlehejte smetanový sýr, pivo a moučkový cukr dohladka. Zchladlý koláč vyklopte z formy, potřete polevou a ozdobte čokoládou – buď kostičkami, nebo ji nastrouhejte.

PRIMA TIP: Čerstvý smetanový sýr můžete nahradit mascarpone s tvarohem či hustým bílým jogurtem v poměru 1 : 1. Vyšlehejte dohladka a oslaďte podle chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty