Těsto
- máslo 200 g
- hořká čokoláda (nalámaná na kousky) 150 g
- pivo (tmavé,typu stout (např. Guinness)) 300 ml
- vejce 4 ks
- hnědý cukr (jemný, světle hnědý) 500 g
- hladká mouka 340 g
Poleva
- smetanový sýr (čerstvý,žervé, lučina, philadelphia) 400 g
- pivo (tmavé typu stout) 25 ml
- moučkový cukr 200 g
- čokoláda (pár čtverečků hořké nebo mléčné čokolády na ozdobení)
Postup přípravy
- Do velké žáruvzdorné mísy rozkrájejte máslo, nalámejte čokoládu a zalijte pivem. Postavte ji na hrnec se zvolna vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a zahřívejte, až se máslo a čokoláda rozpustí. Promíchejte, sejměte a nechte trochu zchladnout.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Hlubokou dortovou formu vyložte pečicím papírem.
- Do čokoládové směsi zašlehejte vejce a cukr a zlehka do ní zapracujte mouku s kypřicím práškem. Vlijte hladké těsto do připravené formy a pečte zhruba 1 hodinu. Zapíchněte do středu špejli a vytáhněte ji. Je-li čistá, těsto je upečené, pokud na ní ulpívají vlhké drobky, dopečte ho ještě chvíli. Upečený koláč vyjměte a nechte zchladnout ve formě.
- Na polevu prošlehejte smetanový sýr, pivo a moučkový cukr dohladka. Zchladlý koláč vyklopte z formy, potřete polevou a ozdobte čokoládou – buď kostičkami, nebo ji nastrouhejte.
PRIMA TIP: Čerstvý smetanový sýr můžete nahradit mascarpone s tvarohem či hustým bílým jogurtem v poměru 1 : 1. Vyšlehejte dohladka a oslaďte podle chuti.