Najděte si recept
Na co máte chuť?

Citronovo-cuketové linguine
Článek
10 parádních receptů od Jamieho Olivera
Suroviny (2 porce)
- linguine 150 g
- různobarevné cukety 2 ks
- čerstvá máta 1/2 svazku (15 g)
- parmazán 30 g
- Citron 1 ks
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- Olivový olej
Postup
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, pak je sceďte a hrnek vody z vaření si uchovejte. Mezitím nakrájejte cukety po délce na plátky a ty pak ještě na dlouhé sirky buď zručnou prací s nožem, nebo příslušným nástavcem mandolínového kráječe (použijte chránič prstů!). velkou nepřilnavou pánev s 1 lžící olivového oleje postavte na středně vysoký plamen, pak přidejte cuketu. Smaže 4 mnuty za pravidelného promíchávání, lístky máty nakrájejte na tenké proužky a přidejte je k cuketě.
- Scezené těstoviny vmíchejte do omáčky v pánvi a povolte ji trochou vody z vaření, najemno k nim nastrouhejte většinu parmazánu a trochu citronové kůry, vymačkejte všechnu šťávu, dobře promíchejte, ochutnejte a dotáhněte k dokonalosti mořskou solí a černým pepřem. Rozdělte na talíře, navrch najemno nastrouhejte zbylý parmazán a zakapejte 1 lžičkou extra panenského olivového oleje, než se do toho pustíte.
Citronovo-cuketové linguine; foto: Jamie Oliver / 5 ingrediencí
Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver – 5 INGREDIENCÍ vydané MLD Publishing, s. r .o., 2017, fotografie receptů a strany s věnováním copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited (2017 5 Ingredients Quick & Easy Food), obálka a studiové fotografie copyright © Paul Stuart, 2017
5 INGREDIENCÍ
Pro snadná a rychlá jídla
JAMIE OLIVER
Jen několik měsíců po anglickém vydání je tu česká verze bezpochyby nejrychlejší, uživatelsky nejvstřícnější a nejvtipnější kuchařky, kde se její autor (a pětinásobný otec) Jamie Oliver doslova vyřádil s pouhými pěti přísadami.
Ztvárnil je do 130 receptů ve všech jídelních kategoriích a sám ohodnotil takto: „Zkušenost s psaním téhle knížky byla úžasná a inspirující. A abych byl upřímný, naučila mě troše pokory, protože někdy jsou ty nejjednodušší věci v životě ty nejlepší. Nechápu, že mi trvalo 20 let, než mi to došlo! Každé jídlo je poctou úžasné kombinaci pouhých pěti ingrediencí a věřte mi, tohle je opravdu kuchařka, podle které budete vařit – v kuchyni vám povede ruku a zároveň vám rozproudí sliny v ústech.“
Vyzkoušejte i další nápadité recepty z 5 ingrediencí: