Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Chinois – francouzský máslový koláč

6–8 porcí
do 2 hodin
Chinois - francouzský máslový koláč
Chinois - francouzský máslový koláč Autor: Pradobroty.cz
Chinois alias Číňánek. Francouzský dezert z kynutého těsta, na který se všude po internetu pěje chvála. A teď ho můžete vyzkoušet i vy :)
Reklama

Suroviny (6–8 porcí)

Těsto:

Krém:

Reklama

Postup

  1. Těsto: mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžičku cukru a mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Poté smíchejte se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujte pružné, hladké těsto. Poprašte moukou a nechte hodinu kynout. Mezitím, co těsto kyne, připravte si krém.
  2. Krém: žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte mouku a zamíchejte. V hrnci zahřejte mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko nechte dosáhnout bodu varu, pak stáhněte z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijte postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavte zpět na oheň a za stálého míchání zahřívejte a chvíli vařte do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).
  3. Krém občas promíchejte a nechte zchladnout. Rozinky namočte do rumu.
  4. Při tvarování těsta máte dvě možnosti. Buď použijte dortovou formu (25 cm v průměru) a nebo větší pekáč (cca 40 x 25 cm):
  5. Dortová forma: vykynuté těsto znovu prohněťte a oddělte asi 1/3, kterou vyválejte do velikosti dna dortové formy a vložte těsto dovnitř.
  6. Zbytek těsta rozválejte na co největší a nejtenší placku, potřete krémem, posypejte okapanými rozinkami a zaviňte do hada.
  7. Toho pak nakrájejte na cca 4 cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládejte do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o)
  8. Pekáč: druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravte pekáček, jeho dno vyložte pečicím papírem a stěny vytřete máslem. Těsto si rozdělte na 2 půlky. Vezměte první část a vyválejte na velkou a tenkou plackou, potřete polovinou náplně a posypejte půlkou rozinek. Sviňte do hada a toho nakrájejte na 2 cm dlouhé šneky a vyložte jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujte stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší.
  9. Potřete bílkem nahoře a po stranách a vložte do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřete a nechte 30 minut kynout.
  10. Vyndejte hrnek s vodou i koláč, rozehřejte troubu na 180°C a poté koláč vraťte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 2025 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 18 minut). Po upečení ho nechte zchladnout a můžete ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).
Reklama

Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:

Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:

Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:

Chinois francouzský máslový koláč, foto: Pradobroty.cz

 

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama