Korpus
- máslo 80 g
- cukr krupice 50 g
- celozrnná špaldová mouka 90 g
- mleté mandle 50 g
- mletá skořice 1 lžička
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
Náplň
- krémový sýr (čerstvý ) 625 g
- cukr krupice 120 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 125 ml
- borůvky 100 g
- vejce 3 ks
Článek
18 variací na téma cheesecake
Cheesecake v našich končinách zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty. Není divu, příprava je jednoduchá, recepty se dají obměňovat podle sezony a pohrát se dá i s...
Postup přípravy
- Připravte si korpus tak, že smícháte všechny suché ingredience a zalijete je rozpuštěným máslem. Rukama vypracujte hutnější drobenku a tu vysypte do pečicím papírem vyložené dortové formy (o průměru cca 20 cm). Drobenku rozprostřete po celém dnu formy a pořádně ji umačkejte. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, asi 15 min.
- Krémový sýr, cukr, vanilkový cukr a vejce promíchejte. Nešlehejte, aby se do směsi nedostal vzduch. Až se vše spojí, vmíchejte smetanu a rozdělte vzniklou krémovou náplň na dvě části. Do jedné z částí vmíchejte borůvky, které můžete předem trošku rozmačkat.
- Do formy na korpus nalijte 1/3 bílé části krému, do druhé vrstvy 1/3 borůvkové části a tento postup opakujte, až bude ve formě všechna náplň. Pomocí špejle vytvořte v krému různé vzory a potom vložte formu do trouby předehřáté na 175 °C.
- Po 15 minutách snižte teplotu na 115 °C a pečte ještě asi 50 min. Cheesecake je hotový, když okraje jsou pevné a střed se mírně třepe.
- Po upečení vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte v ní cheesecake odstát do pokojové teploty. Poté ho před podáváním vychlaďte.