Suroviny
- cibule 1 ks
- olej 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- drcený kmín 1 lžička
- celozrnná špaldová mouka (hladká (např Probio)) 150 g
- pohanková mouka (např. Probio) 150 g
- majoránka 1 lžička
- vejce 1 lžička
- bílé kysané zelí 300 g
- mléko 150 ml
- olej 40 ml
- slunečnicová semínka 1 hrst
- dýňová semínka 1 hrst
- zakysaná smetana (k podávání)
- klíčky (k podávání)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji dozlatova opečte na pánvi. Až vypnete sporák, přidejte najemno rozdrcený česnek a kmín, aby se rozvoněly.
- V míse smíchejte mouky s kypřicím práškem, majoránkou a solí. Přidejte kysané zelí a snažte se ho do moučné směsi (nejlépe rukama) rozprostřít, aby v těstě nezůstávaly chuchvalce zelí (můžete ho předtím trochu překrájet).
- Přimíchejte cibulku, mléko, olej a vejce. Směs bude trochu hustší, snažte se jednou nebo dvěma obracečkami důkladně promíchat.
- Do pečicí formy vyložené pečicím papírem rozetřete rovnoměrně těsto a navrch posypejte semínky.
- Dejte péct do trouby na 180 °C. Pečte asi 30–35 minut.
- Po vychladnutí nakrájejte a servírujte se zakysanou smetanou a klíčky.
Celozrnný zelník – pečená slaná buchta na plech 2 Zdroj: PROBIO