Celozrnný zelník – pečená slaná buchta na plech

Moje hodnocení
3x

Pečený zelník je skvělá alternativa ke klasickému chlebu. Díky kysanému zelí má chuť sám o sobě, ale můžete ho podávat třeba se slaninou nebo škvarkovou pomazánkou, případně i jako přílohu třeba k trhanému vepřovému masu.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • cibule 1 ks
  • olej 2 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • kmín (drcený kmín) 1 lžička
  • celozrnná špaldová hladká mouka (např Probio) 150 g
  • pohanková mouka (např. Probio) 150 g
  • kypřicí prášek 1 sáček
  • majoránka 1 lžička
  • sůl 1 lžička
  • bílé kysané zelí (kysané zelí) 300 g
  • mléko 150 ml
  • olej 40 ml
  • sůl (vejce) 2 ks
  • slunečnicová semínka 1 hrst
  • dýňová semínka 1 hrst
  • zakysaná smetana a klíčky k podávání

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji dozlatova opečte na pánvi. Až vypnete sporák, přidejte najemno rozdrcený česnek a kmín, aby se rozvoněly.
  2. V míse smíchejte mouky s kypřicím práškem, majoránkou a solí. Přidejte kysané zelí a snažte se ho do moučné směsi (nejlépe rukama) rozprostřít, aby v těstě nezůstávaly chuchvalce zelí (můžete ho předtím trochu překrájet).
  3. Přimíchejte cibulku, mléko, olej a vejce. Směs bude trochu hustší, snažte se jednou nebo dvěma obracečkami důkladně promíchat.
  4. Do pečicí formy vyložené pečicím papírem rozetřete rovnoměrně těsto a navrch posypejte semínky.
  5. Dejte péct do trouby na 180 °C. Pečte asi 30–35 minut.
  6. Po vychladnutí nakrájejte a servírujte se zakysanou smetanou a klíčky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty