Celozrnný zelník – pečená slaná buchta na plech
Zdroj: PROBIO
Celozrnný zelník – pečená slaná buchta na plech
Zdroj:
PROBIO
Pečený zelník je skvělá alternativa ke klasickému chlebu. Díky kysanému zelí má chuť sám o sobě, ale můžete ho podávat třeba se slaninou nebo škvarkovou pomazánkou, případně i jako přílohu třeba k trhanému vepřovému masu.
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji dozlatova opečte na pánvi. Až vypnete sporák, přidejte najemno rozdrcený česnek a kmín, aby se rozvoněly.
-
V míse smíchejte mouky s kypřicím práškem, majoránkou a solí. Přidejte kysané zelí a snažte se ho do moučné směsi (nejlépe rukama) rozprostřít, aby v těstě nezůstávaly chuchvalce zelí (můžete ho předtím trochu překrájet).
-
Přimíchejte cibulku, mléko, olej a vejce. Směs bude trochu hustší, snažte se jednou nebo dvěma obracečkami důkladně promíchat.
-
Do pečicí formy vyložené pečicím papírem rozetřete rovnoměrně těsto a navrch posypejte semínky.
-
Dejte péct do trouby na 180 °C. Pečte asi 30–35 minut.
-
Po vychladnutí nakrájejte a servírujte se zakysanou smetanou a klíčky.
Celozrnný zelník – pečená slaná buchta na plech 2
Zdroj: PROBIO
Celozrnný zelník – pečená slaná buchta na plech 2
Zdroj:
PROBIO