Suroviny
- brambory 800 g
- polohrubá mouka 300 g
- vejce 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Předem uvařte ve slupce brambory a nechte je vystydnout.
- Brambory oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte, přidejte vejce a trochu soli.
- Rukama zpracujte těsto. Pokud je řídké, přidejte mouku nebo krupičku. Důležité je postupovat rychle, aby těsto neřídlo.
- Zpracované těsto rozdělte na několik částí a vyválejte z něj podlouhlé válečky. Ostrým nožem nakrájejte stejnoměrné špalíčky.
- Špalíčky vkládejte do osolené vroucí vody, opatrně promíchejte a až vyplavou na hladinu, vyberte je z vody děrovanou naběračkou.
- Vrchní poškozené nebo zavadlé listy zelí vyhoďte, omyjte a rozčtvrťte hlávku. Vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do mísy, přidejte lžičku soli, promíchejte a lehce promačkejte.
- Ve větším kastrolu na másle osmahněte cibuli. K lehce osmahnuté cibuli přidejte zelí, kmín a pod pokličkou duste 15–20 min (podle potřeby podlévejte vodou a promíchejte). Dle chuti podušené zeli oslaďte, osolte nebo přidejte ocet a ještě chvilku povařte.
- Špalíčky promíchejte se zelím a na kostičky nakrájeným a osmaženým uzeným masem.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat osmahnutou cibulku.