Bramborové noky s rajčaty, špenátem a fetou

Moje hodnocení
5x

Jednoduché bezmasé jídlo nejen krásně vypadá, ale také skvěle chutná. Základem jsou domácí noky z bramborového těsta, které zvládnete připravit z pár surovin. Čerstvá i sušená rajčata, baby špenát a slaný ovčí sýr se k nim náramně hodí.

2 porce
60 minut
středomořská

Bramborové noky (3 – 4 porce)

  • brambory uvařené ve slupce, oloupané 500 g
  • sůl (vejce) 1 ks
  • bramborový škrob 2 lžíce
  • polohrubá mouka pšeničná (např. Probio) 110 g (+/- 10 g) + na podsypání
  • vejce (sůl)

Noky s rajčaty

  • cibule 1 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • sušená rajčata (sušená rajčata naložená v oleji) 6 ks
  • česnek 2 stroužky
  • baby špenát 4 hrsti
  • rajčata (cherry rajčátka) 8 ks
  • tymián, pokrájený 1 lžička
  • uvařené bramborové noky 2 porce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • feta (sýr feta)

Postup přípravy

  1. Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zpracujte ještě trochu polohrubé mouky.
  2. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
  3. Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5–2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům.
  4. Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.
  5. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, najemno pokrájený česnek a chvíli restujte, aby se česnek rozvoněl.
  6. Přidejte špenát, překrájená rajčata, tymián, špetku soli a pepře a míchejte, dokud špenát neovadne. Nakonec přidejte noky a krátce prohřejte.
  7. Na talíři posypejte rozdrobeným sýrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty