Bramborové noky (3 – 4 porce)
- vařené brambory (ve slupce, oloupané) 500 g
- vejce 1 ks
- škrob (bramborový) 2 lžíce
- polohrubá mouka (pšeničná (např. Probio)) 110 g (+/- 10 g) + na podsypání
- sůl
Noky s rajčaty
- cibule 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- sušená rajčata (naložená v oleji) 6 ks
- česnek 2 stroužky
- baby špenát 4 hrsti
- cherry rajčata 8 ks
- tymián (pokrájený) 1 lžička
- noky (uvařené bramborové noky) 2 porce
- feta
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. K bramborám přidejte vejce, škrob, polohrubou mouku, větší špetku soli a zpracujte těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, zpracujte ještě trochu polohrubé mouky.
- Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
- Noky z bramborového těsta můžete vytvořit různými způsoby. Jedním z nich je vykrajování těsta lžičkami. Další možnost je vyválet těsto na pomoučeném vále na hada silného asi 1,5 cm. Z těsta odkrajujte špalíčky dlouhé asi 1,5–2 cm. Další možností je odtrhávání kousků těsta a vyvalování kuliček o průměru asi 2 cm. Kuličky pomoučněte a poté jednu po druhé pomocí hřbetu vidličky jen lehkým tlakem přimáčkněte a táhněte od rukojeti k hrotům.
- Noky vařte 3 minuty. Poté sceďte a přendejte na talíř.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, najemno pokrájený česnek a chvíli restujte, aby se česnek rozvoněl.
- Přidejte špenát, překrájená rajčata, tymián, špetku soli a pepře a míchejte, dokud špenát neovadne. Nakonec přidejte noky a krátce prohřejte.
- Na talíři posypejte rozdrobeným sýrem.
Bramborové noky s rajčaty, špenátem a fetou 2 Zdroj: PROBIO