Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným s křenovou omáčkou
„Musíš tam dát české bramborové knedlíky, třeba se špenátem,“ řekl mi děda, když jsem se ho ptal, co zařadit mezi klasiku. „A s uzeným, to je jasný!“ Nejdřív jsem myslel, že tenhle recept nevyberu, ale pak jsem si právě s ním začal hrát a hledat ten nejlepší způsob, jak je připravit. Testoval jsem i u nás v Buddha-Baru, protože tam už jsou asijské kuchyně všichni přejedení. Zato knedlíky ze stolu zmizely hned. A nakonec jsem se rozhodl k nim ještě přidat křenovou omáčku – dneska ji už dělá málokdo, a přitom je to geniální jídlo. I holky při focení ho snědly naprosto neuvěřitelné množství… Tomáš Stehlík
Suroviny (4 porce)
Na knedlíky:
- Cibule 3 větší kusy
- vepřové sádlo 200 g
- Máslo 2 lžíce
- čerstvý, dobře propraný špenát 200 g
- Česnek 2 stroužky
- větší moučné brambory (varný typ c) 5 ks
- hrubá mouka 1 hrnek
- Vejce 3 ks
- Sůl
- bílý pepř
- Muškátový oříšek
- uzená vepřová pečeně 150 g
Na omáčku
- plnotučné mléko 300 ml
- Smetana 200 ml
- plátek cibule
- Bobkový list 2 ks
- Máslo 40 g
- hladká mouka 40 g
- Sůl
- bílý mletý pepř
- nastrouhaný čerstvý křen 1 hrnek
Postup
- Dvě cibule nakrájejte najemno a ve větším kastrolu osmažte na sádle dozlatova. Jakmile cibule zezlátne a začne šustit, sceďte ji přes cedník a na papírovém ubrousku nechte okapat tuk.
- I třetí cibuli najemno nakrájejte a orestujte ji na másle do sklovata. Přidejte omytý špenát, krátce ho poduste a okořeňte solí s pepřem. Na závěr přidejte nadrobno nasekaný česnek, směs přendejte do misky a nechte vystydnout.
- Brambory uvařte ve slupce doměkka (asi 25 minut), ještě horké je oloupejte a prolisujte přes síto nebo nastrouhejte. Postupně přidávejte mouku, nechte ji na bramborách zvlhnout od páry, která z nich vychází. Pak přimíchejte vejce, ochuťte solí, pepřem, strouhněte muškátu a vypracujte těsto.
- Těsto vyválejte na pomoučněném válu na 1/2 cm tlustý plát a hrnečkem vykrájejte kolečka. Do středu dejte připravený špenát a na malé kostičky nakrájené uzené maso. Zabalte a v dlaních vyválejte kulaté knedlíčky. Pracujte rychle, než těsto zřídne! Knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě cca 15–20 minut, pak je potřete trochou sádla nebo másla a posypte osmaženou cibulkou.
- Mezitím si připravte omáčku. Mléko, smetanu, cibuli a bobkový list přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a pomalu vařte asi 15 minut.
- Máslo rozpusťte na mírném plameni a přidejte mouku. Orestujte světlou jíšku (nesmí zhnědnout!), pak přilijte mléko se smetanou a nechte projít varem.
- Ochuťte solí a pepřem. Přidejte nastrouhaný křen a omáčku nechte znovu přejít varem. Sceďte přes jemný cedník a podávejte s knedlíky.
Muži sobě
Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.
Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).
Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.
Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč
Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe