archiv Náš modrý mák

Bramborové knedlíčky s mákem a cukrem à la škubánky

Moje hodnocení
5x

Malé knedlíčky z bramborového těsta jsou vděčný základ, který můžete použít různým způsobem. Jsou skvělé jako příloha k masové či drůbeží pečínce, ale stejně báječně fungují i na sladko. Doplňte je rozvařeným sezonním ovocem nebo je zasypte dobrým mákem, cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vařené a vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, vejce, cukr a vše zpracujte v kompaktní těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte 15–30 minut odpočívat v lednici.
  2. Z odpočinutého těsta tvořte knedlíčky (válečky) velké asi 3 cm v průměru. Knedlíčky uvařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu, po vyplavání vařte ještě dvě minuty, než je cedníčkem vylovíte.
  3. Knedlíčky posypte mákem, cukrem (případně můžete doplnit i rozpuštěným máslem) a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Při výběru máku dbejte na jeho kvalitu. Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje. Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden.

Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA) a omega-6 mastných kyselin. Mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu.

Více informací najdete na www.nasmodrymak.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Náš modrý mák


Přečtěte si také

Recepty