Suroviny
- hrubá mouka 250 g
- cukr krupice 1 lžíce
- vejce 1 ks
- vařené brambory 700 g
- mletý mák 250 g
- moučkový cukr (podle chuti)
- máslo (rozpuštěné, na přelití)
Postup přípravy
- Vařené a vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, vejce, cukr a vše zpracujte v kompaktní těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte 15–30 minut odpočívat v lednici.
- Z odpočinutého těsta tvořte knedlíčky (válečky) velké asi 3 cm v průměru. Knedlíčky uvařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu, po vyplavání vařte ještě dvě minuty, než je cedníčkem vylovíte.
- Knedlíčky posypte mákem, cukrem (případně můžete doplnit i rozpuštěným máslem) a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Při výběru máku dbejte na jeho kvalitu. Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje. Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden.
Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA) a omega-6 mastných kyselin. Mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu.
Více informací najdete na www.nasmodrymak.cz