Vláčné palačinky s jemnou – a pozor, jemně sladkou – bramborovou náplní, někdy ještě zapečené dozlatova – snové jídlo židovské kuchyně, které zůstalo velice populární v Americe. Je na čase, aby se vrátilo do staré vlasti.
Na náplň uveďte do varu vodu ve středně velkém hrnci a osolte ji. Brambory v ní uvařte doměkka. Sceďte je a jakmile trochu vychladnou, oloupejte je a protlačte lisem nebo najemno nastrouhejte. Promíchejte je se zakysanou metanou, máslem a cukrem.
Na palačinky prošlehejte vejce, vodu a sůl v misce. Pak zašlehejte mouku. Na rozehřátém másle smažte tenké palačinky, hotové klaďte na sebe na talíř nebo mezi vrstvy pečicího papíru.
Na každou palačinku naneste několik lžic náplně a stačte ji obrácenou lžící do tvaru jakési cihličky. Nejprve z kratších stran přehrňte palačinku přes náplň, pak ji celou stočte jako balíček, který trochu zploštěte rukou a dejte stranou. Naplněné palačinky nakonec lehce osmažte z obou stran na másle. Podávejte se zakysanou smetanou či s jablečným pyré, chcete-li – my to doporučujeme, protože soulad chutí je pak úžasný.
Prima tip: Celkem nic se nestane, když ze sladké náplně uděláte slanou a brambory dochutíte rozdrceným česnekem.