Suroviny
- batáty 4 ks
- mleté hovězí maso 400 g
- rajčata (sekaná rajčata v konzervě/rajčatový protlak) 400 g
- přepuštěné máslo (ghí ) 1 lžíce
- cibule (střední ) 1 ks
- římský kmín 1 lžíce
- chilli (mleté chilli podle chuti) např. 1 lžička
- semínka koriandru (mletá semena koriandru (volitelné)) 1 lžička
- avokádo 1 ks
- zakysaná smetana (ideálně tučnější) 200 g
- koriandr
- chilli (nahrubo mleté na posypání)
- sůl
- pepř
PRIMA TIP: Vždycky je lepší zajít k řezníkovi a vybrat si u něj maso v celku, které vám poté namele. Máte tak pod kontrolou nejen čerstvost, ale i druh masa. Vždycky je lepší brát tučnější, protože právě v tuku je chuť. Doporučujeme krk, hrudí nebo ramínko.
Postup přípravy
- Batáty pomocí kartáče a vody omyjte. Vidličkou do nich udělejte pár vpichů. Troubu zapněte na 190 °C a vložte je na rošt.
- Pečte asi 60 minut (záleží na velikosti hlíz). Pokud máte doma troubu s možností páry, bude vám stačit 30 minut. Jestli jsou batáty hotové, poznáte pomocí vidličky/ostrého nože, který by do nichěl lehce zajet i vyjet.
- Mezitím si připravte maso. Cibuli nasekejte najemno. V pánvi rozehřejte ghí, přidejte cibuli a smažte, dokud se nerozvoní. Poté přidejte koření a jednu minutu ho restujte.
- Následně přidejte namleté maso, které vařečkou oddělujte od sebe, aby vám nevznikly větší kusy. Až bude maso zatažené, přidejte sůl, pepř a rajčata či protlak. Pokud máte vývar, klidně přilijte 100 ml, ale není to nutné.
- Nyní směs duste asi 20 minut. Po této době maso ochutnejte a případně přidejte sůl či pepř.
- Batáty podélně rozřízněte a lehce rozevřete. Osolte je a opepřete. Naplňte masem, ozdobte pokrájeným avokádem, zakysanou smetanou a koriandrem.